Kokoomuksen esityksessä on ketunhäntä kainalossa

Ay-liike on kirjoittajan mukaan edelleen paras työntekijän etua valvova taho. Juha Poutanen

Lauri Nissinen Kaupunginvaltuutettu (vas.) Iisalmi

Nyt on hyvinkin voimakkaasti vallalla tuoda esille työttömyysturvan edut ja ehdot. Viimeksi kokoomus läksi nostattamaan profiiliaan esittämällä jokaiselle työntekijälle ansiosidonnaista työttömyysturvaa. Tähän asiaan otti kantaa (SS 15.7.) valtiotieteen opiskelija ja kokoomusta kannattava kuopiolainen kaupunginvaravaltuutettu Sakari Pääkkö.

On sinänsä yllättävää kokoomukselta ehdottaa työttömyysturvan parantamista. Oikeisto on normaalisti esittänyt työsuhteeseen ja työttömyysturvaan heikennyksiä. Tässä nykymuotoisessa esityksessä on ketunhäntä kainalossa.

Työnantajan työttömyysvakuutusmaksun kustantavat työntekijä ja työnantaja. Se otetaan työntekijän palkasta, ja samalla työnantaja maksaa prosentuaalisesti vähemmän osuuden yrityksen menoerästä.

Samoin järjestäytyneet työntekijät kuin työnantajat maksavat jäsenmaksunsa oman edunvalvontansa kassaan. Tämä korporatiivinen työttömyysvakuutusmaksu on seurausta valtakunnallisesti rahoitettavaan työttömyysturvaan, mitä esimerkiksi Kela kustantaa työttömäksi jäävälle.

Yksityisen työttömyyskassan jäsenet maksavat palkastaan työttömyysuhan varalle jäsenmaksun, joka on ansiosidonnainen. Hyväosaiset henkilöt maksoivat oman eläketurvansa varalle vakuutusturvaa, mikä oikeutti eläkeiän tultua nostamaan kuukaudessa lisäeläkkeen. Tämä liiton maksu on pienoiskoossa sama asia sillä erolla, että vähäosaiset eivät pysty maksamaan omaa eläkekertymäänsä sijoitusvakuutukseen.

Mitä sitten kokoomuksen esitys on sisällöltään? Takavuosien pääministeri Esko Aho (kesk.) oli 1990-luvulla valjastamassa työreformia suuren laman seurauksena. Aho toi esille Loimaan kassan perustamisen. Sen tarkoitus oli heikentää ay-liikkeen voimaa joka hyvinkin voimallisesti protestoi eduskunnan silloisia päättäjiä kohtaan. Käytiin joukkovoimalla eduskuntatalollakin esittämässä omaa reformia vaatimalla valtiovarainministeri Iiro Viinasta (kok.) ja Ahoa eroamaan.

Kun Loimaan kassa sai jalansijan, se heikensi ay-liittojen voimaa puolustaa työväestön vaatimuksia. Nämä yksityisen kassan henkilöt ovat mielestäni siipeilijöitä, jotka nauttivat ansiosidonnaista päivärahaa liittoihin kuuluvien siivellä.

Nyt tämä kokoomuksen työttömyysturvan ansiosidonnainen esitys on yritys heikentää liitoihin kuuluvien työntekijöiden maksuvalmiutta liittojen kassaan.

Kun menin ensi kertaa töihin sahalle, niin silloinen pääluottamusmies tuli ruokatauolla kertomaan, että joka ei liittoon liity, lähtee lätkimään. Ei siinä ollut muuta vaihtoehtoa, kun porukalla oli tämä tahto.

Uutisissa on ollut hyvinkin esillä, miten työnantaja riistää alipalkattua työväkeä. Tätäkö kokoomus on ajamassa?

Valveutuneet työnantajat esittävät ottaessaan työvoimaa, että kannattaa liittyä liittoon, niin silloin on työttömyysuhan tullessa hyvä takaportti. Tätä suositellaan edelleen työnantajien leirissä. Hatunnosto Lasse Laatuselle. Hän toi valtakuntaan työrauhan ja työnantajaliittoihin järkevyyttä.

Näitä ajattelevia ihmisiä tarvitaan molempiin leireihin. Näihin ajatuksiin ei tarvitse maisterin papereita. Minulle riitti Sirola-opisto ja ay-opiston pitkän linjan oppimäärä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.