Seksilakeja kiristettävä pulmista huolimatta

Oikeusministeriön asettama työryhmä haluaa, että seksuaalirikosten tulkintaa tiukennetaan. Keskeistä on raiskauksen tunnusmerkistön kiristäminen ja alle 12 vuoden ikäraja, jota nuorempiin kohdistuvat seksuaaliset teot on rangaistava joko lapsenraiskauksena tai seksuaalisena kajoamisena lapseen. Alle 16-vuotiaisiin kohdistuvat seksuaaliset teot erotettaisiin aikuisiin kohdistuvasta sääntelystä.

Työryhmän esitys lähtee lausuntokierrokselle. Se kiristää toteutuessaan seksuaalirikoksista langetettavia rangaistuksia, jotka eivät ole vastanneet varsinkaan alaikäisiin kohdistuneiden seksuaalisten tekojen osalta kansan oikeustajua. Taustalla on myös asiaa vauhdittanut kansalaisaloite, josta käytiin värikäs keskustelu viime syksynä eduskunnassa.

Seksuaalirikosten lainsäädännön uudistaminen on etenemässä Ruotsin mallin mukaisesti, jossa seksiin tarvitaan suostumus. Jos sellaista ei ole, kysymys on raiskauksesta. Ruotsissa maksimirangaistukseksi on määritelty neljä vuotta. Huomattavaa myös on, että raiskaukseksi tulkittavassa tilanteessa uhri voi olla kykenemätön ilmaisemaan tahtoaan. Hän voi olla päihtynyt, nukkumassa tai kokee pelkotiloja.

Raiskaukseksi tulkitaan tällä hetkellä rikoslaissa väkivalta tai sen uhka – siis vähintään sanallinen uhkailu tai nyrkin heristely. Uutena säännöksenä seksuaalilainsäädäntöön on tulossa lisäksi seksuaalisen kuvan levittäminen ilman kuvassa olevan lupaa. Lainsäädäntöön tehdään tarpeellista päivitystä.

Työryhmän esitys saattaa kuulostaa yksinkertaiselta: seksi ilman vapaaehtoisuutta on aina laitonta. Yksinkertaista se ei välttämättä ole erityisesti raiskauksen näytön osalta. Tuomioon tarvitaan näyttö. Sellainen voi jäädä antamatta sanaa sanaa vasten -tilanteissa, vaikka tekoon ei olisi suostumusta. Todistustaakka on aina syyttäjällä ja uhrilla.

Ylen alkuvuodesta tekemän selvityksen mukaan noin joka kuudes poliisille ilmoitetuista raiskauksista johtaa tuomioon. Olettavaa on, että seksuaalirikosten lainsäädännön uudistaminen lisää tehtävien rikosilmoitusten määrää ja ilmoitetuista raiskausilmoituksista suhteellisesti entistä suurempi osa jää sillensä.

Tärkeää on, millaisen signaalin lainsäätäjä lähettää. Raiskauksen uhreilla on ollut liian suuri kynnys ottaa yhteyttä poliisiin. Henkilön seksuaalisen itsemääräämisoikeuden loukkaaminen on lähtökohtaisesti tuomittavaa. Oikeusministeriön työryhmä on antanut hyvät askelmerkit lainsäädännön ajantasaistamiseksi.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut