Marinin suurimmat haasteet vielä edessä

Pääministeri Sanna Marinista (sd.) tulee viimein myös SDP:n puheenjohtaja Tampereella tänään alkavassa puoluekokouksessa. Samalla päättyy erikoinen asetelma, jossa pääministerin tehtävät jättänyt Antti Rinne on jatkanut puheenjohtajana, vaikka on näkynyt julkisuudessa enää lähinnä puoluegallupien kasvogallerioissa. Työnjako on toisaalta mahdollistanut Marinille täysipainoisen keskittymisen maan johtamiseen vaikeana aikana.

Marinin taakkaan kasataan jatkossa lisää kuormaa. Puolueen nousu tai lasku henkilöityy häneen entistä voimakkaammin.

Kriisistä huolimatta tai jopa siitä johtuen Marinin lyhyt taival pääministerinä on kulkenut onnellisten tähtien alla.

SDP on pitänyt pääministeripuolueelle harvinaista johtoasemaa gallupeissa ja vieläpä selvällä erolla haastajiin.

Yksinkertaisin selitys Marinin ja SDP:n nousulle on koronaviruksesta johtuva poikkeustila, jollainen saa kansalaiset yleensäkin turvautumaan vallassa olevaan hallitukseen. Politiikassa suosio ei kuitenkaan ole automaattista, vaan kriisiä on myös kyettävä hoitamaan.

Jos tartunta- ja kuolinluvut olisivat Suomessa toisenlaiset, myös kannatussuhteet voisivat olla toiset. Rajoitustoimia on moitittu milloin liian ankariksi, milloin liian löysiksi, mikä jo viittaa siihen, että tasapainoilussa on onnistuttu kohtuullisesti. Marinin selkeä ja rauhallinen ulosanti on osaltaan herättänyt luottamusta.

Turvavyöt kannattaa kuitenkin jo kiinnittää tulevia töyssyjä varten. Talouspolitiikassa kriisi on mahdollistanut SDP:lle sen omimman agendan toteuttamisen, kun julkisia menolisäyksiä suhdanteista riippumatta suosiva puolue on päässyt jakamaan rahaa elvytyksen nimissä.

Valtion kasvava velkaantuminen on silti kohdattava ennemmin tai myöhemmin, samoin työllisyystavoitteet, jotka ovat vasta suuria lukuja hallitusohjelmassa. Seuraava koetin­kivi on budjettiriihi, jossa keskinäinen luottamus jälleen punnitaan.

Suurin epävarmuustekijä Marinille on hallituksen pysyminen koossa. SDP:n paistatellessa gallupkärjessä keskusta matelee historiallisen alhaisissa luvuissa. Keskustan puheenjohtajavalinta ja tuleva kannatuskehitys osoittavat suuntaa, jatkuuko kyräilyn ilmapiiri. Vihreiden ja keskustan ympäristöpolitiikkaa on lähes mahdotonta sovitella yhteen, mutta myös keskustan ja vasemmistopuolueiden talousajattelu eroaa lähtökohdiltaan voimakkaasti.

Marin on vakuuttanut kriisijohtajana. Lopullisesti häntä koetellaan vasta hallituspolitiikan perinteisissä kysymyksissä, ennen kaikkea työllisyyden ja valtiontalouden hoidossa.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut