Budjetti kestää tai kaatuu pandemian mukana

Koronakriisi lähes loisti poissaolollaan valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk.) esittelemässä ehdotuksessa ensi vuoden talousarvioksi. Ehdotus ei sisällä olennaisia muutoksia hallitusohjelmaan, sillä Vanhasen mukaan nyt ei ole finanssipolitiikan kiristämisen aika.

Ministeriö on luvannut julkistaa vielä tänään perjantaina odotetun listan työllisyystoimista, ja lopulliset yksityiskohdat sovitaan hallituksen budjettiriihessä. Oppositiopuolue kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah huomautti kuitenkin lähestymistavan muutoksesta. Hänen mukaansa valtiovarainministeriö on aiemmin ehdottanut tiukkaa budjettipohjaa, johon muut ministeriöt tappelevat riihessä lisämiljoonia. Nyt kuitenkin jo ehdotus sallii kaikki aiemmin sovitut menot.

Hallitusohjelman anteliaan jakopolitiikan jatkamista ja julkisen kulutuksen kasvattamista voidaan perustella elvytyksellä vaikeassa taloustilanteessa.

Budjetin vasemmistolainen painotus näkyy kuitenkin vastaavasti siinä, että yksityiskulutusta lisäävän veroelvytyksen sijaan palkansaajien verotus on kiristymässä.

Budjettiehdotus on seitsemän miljardia alijäämäinen, mutta laskelman optimistisena oletuksena on, että koronaviruksen leviäminen pysyy aisoissa. Tänä vuonna alijäämän syöksy pysähtynee vasta noin 19 miljardiin. Ensi vuonnakin menot määräytyvät ja tulopohja seisoo tai kaatuu pandemian mukana. Koronan talousvaikutukset ovat vain osittain Suomen omissa käsissä.

Vientiä vauhditetaan muun muassa teollisuuden sähköveron alentamisella EU-minimiin sekä laiva- ja rahtiliikenteen väylämaksujen puolittamisella. Suomen osuus EU-elvytyspaketista auttaa ihannemaailmassa pitämään vientimarkkinoita yllä. Teollisuuden tilauskannat riippuvat kuitenkin koko maailmantalouden kehityksestä.

Hallituksen torstaina esittelemät uudet koronatoimet ja niitä mahdollisesti seuraavat kiristykset ovat avainasemassa kotimarkkinoiden toiminnalle.

Kuten Vanhanen totesi, Suomella ei ole varaa samanlaisiin menetyksiin kuin keväällä. Esimerkiksi kasvomaskien kustantaminen vähävaraisille ja liikennevalomallin mukainen karanteeni ulkomailta palaaville ovat mitättömän pieniä hintoja maksettavaksi siitä, että yhteiskunnan laajempi sulku vältetään.

Yksittäisten toimialojen, kuten matkailun, tapahtumien ja anniskeluravintoloiden kohdalla voidaan jatkossakin joutua tekemään vaikeita päätöksiä. Ne on hyväksyttävä tarpeen vaatiessa kokonaisedun nimissä, kunhan tulonmenetyksiä yrityksille mahdollisuuksien mukaan korvataan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu