Puolue menestyy joukkueena

Keskustan nykyinen puheenjohtaja Katri Kulmuni kävi haistelemassa poliittista ilmapiiriä heinäkuun lopussa Siilinjärven torilla. Tuire Punkki

Sirkka-Liisa Anttila ministeri ja emerita kansanedustaja emerita keskustanaisten pj emerita puolueen vpj.

Politiikka on mahdollisuuksien taitamista. Politiikassa puolue menestyy parhaiten yhtenäisenä ja sitoutuneena joukkueena. Puheenjohtaja, on hän kuka tahansa, ei yksin pelasta puoluetta.

Keskustan suurin ongelma on ollut sen poliittisten tavoitteiden näkymättömyys hallituspuolueena. Miksi hallituksessa olo on sulkenut Keskustan suun viime kaudella? Keskustalla täytyy jatkossa olla aina omat tavoitteet kirkkaana, ja ne pitää kertoa julkisuuteen. Hallitusyhteistyössä kompromisseja tehdään. Siksi pitääkin aina kertoa, mitä saimme läpi. Hallitustyöskentely ei saa sulkea keskustan julkista ”puhevaltaa”!

Hallitusyhteistyössä puolueiden keskinäinen luottamus syntyy tekojen kautta eikä julkisuuden julistusten kautta.

Viime vaalikaudella pääministeripuolueena oltiin valtionhoitajia, eikä puolueen menestyksestä kannettu huolta. Puolueella oli kiistatta kokenein eduskuntaryhmä, mitä ei haluttu hyödyntää. Se oli turhauttavaa!

Soten kaatuminen, pienituloisten toimeentulon leikkaukset, keskittämispolitiikka ja aluesairaaloiden alasajo yhdessä vahvan poliittisen kokemuksen hylkäämisen kanssa olivat rökäletappion suurimmat syyt.

Juha Sipilän (kesk.) hallitus teki toki paljon tärkeitä ja hyviäkin päätöksiä luoden edellytykset muun muassa 140 000 uuden työpaikan syntymiselle, velkaantumisen pysäyttäminen jne. Näistä ei palkittu vaaleissa, mutta virheistämme sen sijaan rangaistiin kovaa.

Puolue oli vaalitappion jäljiltä menossa oppositioon. SDP:n AnttiRinteen vaatimuksesta puolue lähti hallitukseen vastuunkantajana saaden kaikki kynnyskysymyksensä hallitusohjelmaan. Se oli suuri poliittinen käänne, kun kokoomuksen kanssa oikeistolaista politiikka tehtyä mentiin vihervasemmiston kanssa hallitukseen. Ihmiset eivät pysyneet tässä perässä. Siksi nämä ratkaisut olisi pitänyt käydä järjestöväen ja äänestäjien kanssa läpi.

Keskusta oli viisi kuukautta ilman johtajaa. Puoluekokous olisi pitänyt pitää heti vaalien ja hallitusratkaisun jälkeen ennen kesää. Puoluejohdon kaikki paikat olisi pitänyt päättää silloin. Nyt tehtävissä roikkuvat soten päävastuulliset ikään kuin mitään virheitä ei olisi tehty! Käsittämätöntä!

Ei olekaan ihme, että keskustan äänestäjistä merkittävä osa on edelleen katsomossa, ja osa on äänestänyt muita. Ihmisten saaminen takaisin vaatii rehellisyyttä ja tehtyjen virheiden tunnustamista. Se vaatii ennen muuta keskustan omien poliittisten tavoitteiden vahvaa kirkastamista. Se vaatii keskustan puheenjohtajalta kokoaikaista korva kuulolla oloa järjestöväen keskellä. Tämä korva puuttui meiltä viime kaudella.

Elämme yltiöliberaalisen yhteiskunnan aikaa, jolloin korostuvat keskustan aate ja arvot – ihmisen vastuu itsestään ja lähimmäisistään. Jokaisella meistä on oikeuksia mutta myös velvollisuuksia. Heikompia autamme yhdessä.

Puolueessa on paljon ihmisiä, joille elämän perusarvot ovat tärkeitä. Näkyvätkö nämä arvot puolueen työssä ja miten?

Ihmisyysaate lähtee ihmisten itsensä kehittämisestä, henkisestä kasvusta paremmaksi ihmiseksi. Keskustan sisälläkin kaipaan ”kuppikuntien” sijaan suurempaa keskinäistä kunnioittamista ja arvostamista. Tätä arvojemme mukaista käytöstä vaaditaan meiltä jokaiselta juuri nyt.

Oulun puoluekokous on koko puolueen historian kovimpien päätösten edessä. Puolivuosisataa maalaisliitto-keskustan luottamustehtävissä olen tehnyt työtä aatteemme ja arvojemme pohjalta. Siksi nyt tuntuu todella pahalta. Hajotammeko puolueen vai kykenemmekö sen yhdessä kokoamaan?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu