Kamala Harris tuo eloa Bidenin kampanjaan

Senaattori Kamala Harris oli odotettu valinta demokraattien varapresidenttiehdokkaaksi eli presidentiksi pyrkivän Joe Bidenin aisapariksi. 55-vuotias Harris tuo välittömästi virtaa ja uskottavuutta 77-vuotiaan Bidenin kampanjaan, jossa suurimmat uhkakuvat ovat kohdistuneet pääehdokkaan ikään ja jaksamiseen.

Fyysinen kampanjointi on jäänyt koronaviruksen vuoksi vähiin. Biden on pitänyt julkisuudessa matalaa profiilia, mikä on lisännyt arvailuja hänen vireydestään. Biden on hallinnut gallupeja, mutta epidemian kehitys ja Trumpin temput luovat suurta epävarmuutta vaaleihin. Harris voi olla ratkaiseva ase, jos laskenta menee tiukaksi.

Harris tunnetaan tarmokkaana ja dynaamisena esiintyjänä, joka haastoi esivaalissa Bideninkin kärkkäästi. Haavoja ei kuitenkaan jäänyt. Poliittiselta linjaltaan kaksikko on lähellä toisiaan demokraattien maltillisessa siivessä.

Harris on muutenkin vaalitaktisesti sopiva henkilö Bidenin rinnalle. Naispuoliseksi Obamaksikin nimitetty entinen syyttäjä on Yhdysvaltain historian ensimmäinen musta nainen suuren puolueen varapresidenttiehdokkaana. Kontrasti Donald Trumpin ja Mike Pencen muodostamaan valkoiseen ja konservatiiviseen mieskaksikkoon ei voisi olla juuri suurempi.

Harrisin ehdokkuus ajoittuu hetkeen, jolloin mustien oikeuksia puolustava Black Lives Matter -kansalaisliike kuuluu ja näkyy kaikkialla Amerikassa. Mielenosoituksissa ja niitä valvovien poliisivoimien otteissa on koettu ylilyöntejä puolin ja toisin. Liikkeen perimmäinen tavoite rotujen tasa-arvosta, josta ollaan yhä todellisuudessa kaukana, nauttii kuitenkin yleistä hyväksyntää. Trumpkaan ei voi hyökätä tavoitetta vastaan suoraan syyllistymättä karkeaan rasismiin. Etnisten vähemmistöjen äänet voivat ratkaista vaalit.

Trump aloitti tapansa mukaan heti mustamaalauksen, joka oli kuitenkin tavallistakin ontompaa. Haukut Harrisista äärivasemmistolaisena tai huijarina eivät osu maaliinsa, sillä hän sijoittuu korkeintaan piirun amerikkalaisesta keskitiestä vasemmalle, demokraattien laajaan liberaalisiipeen. Hänellä arvioidaan olevan myös Clintonien tapaan tiiviit ja toimivat suhteet pääomapiireihin. Yleisen syyttäjän ominaisuudessa Harris on toteuttanut ajoittain tiukkaakin kriminaalipolitiikkaa. Nämä ominaisuudet erottavat hänet selvästi demokraattien todellisista radikaaleista, kuten Bernie Sandersista ja Elizabeth Warrenista.

Harris on riittävän kova ja riittävän realisti suurvallan varapresidentiksi. Siitä ei ole pitkä matka yhtä porrasta ylöspäin. Biden on ikänsä puolesta sopiva yhden kauden presidentiksi. Jos kaikki menee demokraattien suunnitelmien mukaan, Harris on aikanaan valmiina tavoittelemaan korkeinta virkaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu