Korona ei yksin tuhonnut musiikkialaa!

Erkki Puumalainen toimitusjohtaja Poptori Oy

Ministeri Annika Saarikon (kesk.) ja Teoston toimitusjohtajan ulostulot kulttuurin ja musiikin tuen tarpeesta kaipaavat rakentavaa kritiikkiä.

Tukia on aina ollut, mutta niissä on vääriä kohdistuksia, kilpailun vääristyksiä ja käsienpesun makua. Musiikkiala on äärimmäisen kannattavaa! Siitä kertoo ulkomaisen pääoman tänne tulo näin suurella voimalla.

Kulttuuri ei ole elätti, vaan kotimarkkinoiden merkittävä elättäjä. Mm. Porissa, Seinäjoella, Savonlinnassa ja pienissäkin kylissä voi nyt laskea, kuinka paljon kansantaloutemme aleni, kun kulttuuri ei ollut luomassa niihin aluetaloutta.

Musiikin turha vuosihävikki on satoja miljoonia! Sen tuotannolta ja jakeluilta puuttuu kotimainen infra ja edunvalvonta, minkä vuoksi suurin menetys tulee kulutuksen puutteesta. Tarjonnan vaje jättää valtaosan kysynnästä palvelujen ulkopuolelle.

Musiikki on luontokuormaton tuotantotalous, jonka merkitys ymmärretään pelottavan huonosti Suomessa. 30 vuodessa reilun 90 prosentin kotimaisuusaste on kääntynyt toisinpäin!

Viranomaiset eivät osaa hahmottaa, että äänite ja sen brändäys on investointi ja suomeksi laulettunakin usein täysin ulkomaista tuontitavaraa.

Koronan runtelemasta maailmantaloudesta on vaikeaa löytää maata, jolla ei ole pakkoa kotimaistaa talouttaan ja vähentää tuonnin arvoa. On vastuutonta ylläpitää utopiaa, että vientiteollisuus toisi Suomelle selviytymisen.

Musiikintuotannossa, sen viennissä ja kontribuutiotaloudessa voi realistisesti nähdä miljardien kasvuja. Näivettämällä viihdealan palkkoja ja työllisyyttä ei synny kokemuspääomia, vero- yms. tuloja tai työllisyysetuja.

Viihteeseen panostus on kaikkien puolueiden ja etujärjestöjen laiminlyöty kotiläksy. Perustuslain 6§, 15§, 17§ ja 18§ velvoittavat hallitusta investoimaan tähän toimintainfraan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu