Koronan torjunnassa ennakointi on viisautta

Kesälomakaudella koronavirus on pysynyt Suomessa hyvin hallinnassa, mutta pandemiaa ei ole todellakaan taltutettu. Tartuntojen määrä on ollut elokuussa hienoisessa nousussa, mutta varsinainen herääminen arkeen tapahtui viime lauantaina, kun Skopjesta Pohjois-Makedoniasta Turkuun tulleen lennon 26 matkustajalla todettiin koronatartunta. Huomiota herätti myös se, että Romanian pääkaupungista Bukarestista saapuneen lennon matkustajista osa kieltäytyi vapaaehtoisesta testauksesta.

Molemmissa maissa koronatilanne on Suomea huonompi. Mielikuva on sama kuin keväällä, kun ulkomailta palanneet turistit lähtivät lentokentältä suoraan eteenpäin ilman minkäänlaista kontrollia. Sama ei saa toistua.

Valmistelut koronan suitsemiseksi alkoivat niin nopeasti, etteivät edes kaikki ministerit olleet kartalla. Kysymys kuuluu, miksei valmistautumista tehty jo aiemmin. Pandemia riehuu maailmalla, eikä Suomi ole turvassa pelkästään maan sisällä tehtävillä toimenpiteillä. Rajoilla tapahtuvaa valvontaa tarvitaan.

Riskimaista tuleville tehtävät pakkotestaamiset ja -karanteenit sanktioiden uhalla ovat pieni hinta koronan pitämisessä mahdollisimman hyvin aisoissa. Rinnalle tarvitaan myös kotimaassa tehtäviä lisätoimia.

Arvovaltakiistoihin ei ole varaa eikä aikaa. Sellaiseksi on muodostunut esimerkiksi kasvomaskien käyttö. Kun suositusta ei saatu aikaiseksi, asiaa ryhdyttiin osassa maata oma-aloitteisesti edistämään.

Turku antoi jo viime viikolla suosituksen käyttää kasvomaskeja joukkoliikenteessä, kun koulut alkavat. Etelä-Savossa on valmisteltu suositusta siltä varalta, jos Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ei sellaista antaisi lähipäivinä. Se tulee kuitenkin torstaina.

Koronan torjumisessa ennakointi on viisasta. Kansalaisten käyttäytymisellä ja harkintakyvyllä on keskeinen merkitys, mutta niin on myös viranomaisten antamilla selkeillä suosituksilla ja suoranaisilla määräyksillä. Ne ohjaavat käyttäytymistä ja toimivat signaalina, että vitsaus vaanii edelleen nurkan takana. Riittävästä ja ripeästi toimivasta testauskapasiteetista ei saa tinkiä silloinkaan, kun normaali flunssakausi voimistuu.

Hallituksen ja viranomaisten on rohjettava toimia hyvissä ajoin eikä vasta sitten, kun virus alkaa saada uudelleen voimallisempaa otetta. Kukaan ei halua takaisin purettuja rajoitustoimia, joiden vaikutusten kaikkien suomalaisten elämään koettiin kevättalven ja kevään aikana. Näin on jo jouduttu tekemään eri puolilla maailmaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu