Keskustan ahdistus ottaa koville

Risto Hirvonen Kuopio

Keskusta on huonossa hapessa. Puolueen kuntomittari on laskenut jo niin alas, että puheenjohtajaksi pyrkivä Annika Saarikko on luonnehtinut tilannetta jopa vaaralliseksi.

Keskusta on joutunut monen asian vangiksi – siitä on kyse ja siihen kulminoituvat puolueväen tämän päivän varoitukset: ollako enää vai ei!

Kysymykseen on tietysti jatkokysymys: jos ollaan, niin millä tavalla?

Mutta tässäkään vaiheessa, kun keskustan väki käy puoluekokoukseensa, näköalat eivät ole juurikaan avartuneet. Ja siihen on syynsä, sillä monipuoluesuhteissa juuri keskusta on joutunut ahtaimmalle.

On hieman paradoksaalista, mutta keskustan pitäisi päästä pois keskustasta, kun toiset ovat sen jo vallanneet. Mutta paluutietä ei ole maaseudullekaan, missä elämä on jo yhtä kuin kaupungeissa. Monialayrittäjyydestä onkin tullut toivon pilkettä maaseudun harmaalle taivaalle.

Keskustan johto jakaa kuitenkin vielä Suomea eri alueisiin ja puhuu aluepolitiikasta ikään kuin se olisi edelleen sen omaa sarkaa. Sitähän se olikin 1950- ja 1960-luvuilla, jolloin monessa kunnassa tunnettiin vain kaksi puoluetta: Maalaisliitto ja Skdl. Nämä molemmat silloiset puo- lueet jättivät suomalaiseen kehityshistoriaan ison tarinan; rakensivat sotien jälkeisen maan ja viljelivät sen pellot. Siitä kaikesta jäi konkreettinen jälki.

Mutta noiden aikojen jälkeen on tapahtunut suuri muutos: olemme globaalimaailmassa ja jäsenenä Euroopan unionissa, ja olemme riippuvaisia molemmista maatalouspolitiikkaamme myöten. Emme ole enää oma kotomaa.

Tämä kehityksen suunta on vienyt keskustalta voimia ja kannatusta, mutta ei ole löytynyt vaihtoehtojakaan.

Yksistään julistautumalla Suomen edun nimissä Antti Rinteen (sd.) hallitukseen ja sittemmin jatkossa Sanna Marinin (sd.) hallitukseen ei ole tuonut tuloksia omaan laariin. Keskusta on tällä hetkellä siinä omassa tilanteessaan, minkä gallupit osoittavat.

Toki keskusta tullaan muistamaan nykyisestä hallituksesta, joka on joutunut ennen näkemättömän tehtävän eteen torjuessaan maailman laajuista koronavirusta ja sen seurauksia. Siinä puolue on tehnyt oman osansa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu