Sitouttamattomuus kunniaan

Esa Ylikoski pääsihteeri Vapaa-ajattelijain liitto ry

Koronan vuoksi koulujen ja päiväkotien ohjelmaan liitettyjä hartauksia jumppasalissa ja jumalanpalveluksia kirkossa jätettiin keväällä pitämättä. Jätetään toivottavasti myös syksyllä ja koko lukuvuotena. Mutta ei vain koronan vuoksi.

Opetuksen ja kasvatuksen tulee olla ”uskonnollisesti, katsomuksellisesti ja puoluepoliittisesti sitouttamatonta”. Näin säädetään opetussuunnitelmien ja varhaiskasvatuksen perusteissa. Koulujen ja päiväkotien tulisi alkaa toteuttaa sitä.

Muutosta tukee arkaluontoisen tiedon yksityisyyden suoja. Julkisen vallan ei pidä pakottaa huoltajia tuomaan uskontoaan tai katsomustaan julki lastensa kautta koulujen ja päiväkotien uskonnollisiin tilaisuuksiin liittyen.

Rehtorin, opettajien, vanhempien ja lasten stressi vähenee, kun ei tarvita myöskään vaihtoehtoisen ei-kirkollisen ohjelman järjestämistä eikä sitä koskevia valintoja.

Lisäperustetta kasvatuksen ja koulutuksen sitouttamattomuuteen antaa ev.-lut. kirkkoon kuuluvien osuuden lasku vuosi vuodelta, vaikka ei enemmistökään oikeuta uskonnollisen tai poliittisen vaikuttamisen etuoikeuksiin.

Pohjois-Savon kunnissa on perusteltua päättää, että uskonnollisia tilaisuuksia ja toimituksia ei enää liitetä sen koulujen lukuvuoden ja päiväkotien toimikauden ohjelmaan.

Siispä Opetushallituksen ohjeissa jo mainitusta mahdollisuudesta on syytä antaa vähintään suositus, mieluiten sitova ohje. Koulukohtaisetkin päätökset ovat mahdollisia.

Kenenkään uskonnonvapaus ei kärsi, sillä perheethän voivat halutessaan itse viedä lapsiaan uskonnollisin tilaisuuksiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu