Saarikko ei perinyt keveintä ministerinsalkkua

Viime viikolla perhevapaaltaan palannut ja tiede- ja kulttuuriministerinä aloittanut Annika Saarikko (kesk.) perii laajan tehtäväkentän ja samalla vaativan ongelmavyyhden. Tieteenkin piirissä on jouduttu sopeutumaan korona-ajan vaatimuksiin, mutta kulttuuri ja urheilu ovat ottaneet suhteellisesti kovimpia iskuja vastaan.

Kokoontumisrajoitukset sulkivat taidelaitokset keväällä kokonaan ja tapahtumakesä jäi tyngäksi elokuun muutamia pienimuotoisia festivaaleja lukuun ottamatta. Kulttuurin kentällä vilkastunut kotimaanmatkailu auttoi pääasiassa museoita. Kun virusepidemian toinen aalto näyttää tekevän tuloaan, tapahtumasyksykin on sumun peitossa. Muun muassa Kuopiossa kaupunginteatteri ja kaupunginorkesteri valmistelevat alkavan sesongin ohjelmistojaan normaalisti, mutta vähintään yleisömääriä joudutaan jatkossakin karsimaan.

Viimeistään koronaepidemia osoittaa havainnollisesti, että kulttuurin ja urheilun vastakkainasettelu on aikansa elänyt. Yleisötapahtumien ansaintamalli on pohjimmiltaan sama. Muun muassa kesällä pyörinyt jalkapallon Veikkausliiga ja syksyllä käynnistyväksi odotettu jääkiekon Liiga joutuvat sopeuttamaan toimintaansa kulttuuritapahtumien tavoin kokoontumisrajoituksiin.

Edut yhtyvät muutenkin, sillä kulttuuria, tiedettä ja urheilua rahoitetaan Veikkauksen pelituotoilla. Automaattien käytön vähenemisen ohella palloilusarjojen seisahtuminen leikkasi alkuvuonna pelaamista rajusti. Saarikon mukaan veikkausvoittovarojen hupeneminen tekee tänä vuonna opetus- ja kulttuuriministeriön budjettiin 140 miljoonan euron aukon.

Veikkauksiin nojaavissa tulovirroissa Saarikolla on käsissään akuutti koronaongelma ja pitkän aikavälin ongelma, joka puolestaan johtuu valtiovallan pyrkimyksestä hillitä ongelmapelaamista. Esimerkiksi vaatimus pelaajien pakollisesta tunnistautumisesta vähentäisi tuottoja arviolta 150 miljoonaa euroa vuodessa (Savon Sanomat 7.8.). Aloitusinfossaan Saarikko lupasi tilkitä koronasta johtuvan rahoitusvajeen tavalla tai toisella. Mahdollinen uusi elvytyspaketti ei kuitenkaan vastaa rakenteelliseen vajeeseen, joka syntyisi rahapelien uudelleenjärjestelyistä.

Saarikko ei myöskään luvannut tapahtumajärjestäjille vielä toistaiseksi uusia kädenojennuksia, jos rajoituksia jouduttaisiin syksyllä tiukentamaan. Asioiden edelle ei pidäkään liikaa kiirehtiä, mutta epävarmuus kalvaa niin kulttuurin kuin urheilunkin toimijoita.

Keskustan puheenjohtajaksi pyrkivälle Saarikolle ministerisalkku on niin painava ja paneutumista vaativa, että kampanjointiin tuskin liikenee ylimääräistä aikaa. Toisaalta syyskuun puoluekokous tulee vastaan niin nopeasti, ettei Saarikko ehdi epäonnistuakaan ministerinä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu