Lukashenkon asemaan murtumia

Viikonlopun vähiten yllättävä uutinen kantautui Valko-Venäjältä, jonka keskusvaalilautakunnan mukaan presidentti Aleksandr Lukashenko voitti presidentinvaalit noin 80 prosentin ääniosuudella. Opposition Svetlana Tihanovskajan kerrottiin saaneen noin 10 prosenttia äänistä. Tasaisempaa jakaumaa ei voinut odottaa, kun maataan yli neljännesvuosisadan itsevaltiaan tavoin johtanut Lukashenko oli pidätyttänyt, vangituttanut ja ajanut maanpakoon vastaehdokkaitaan.

Valko-Venäjän presidentinvaalit ovat näytösluonteiset myös vilpin ja olemattoman tarkkailun johdosta.

Lukashenkon todellinenkin kannatus voi olla varteenotettavien vaihtoehtojen puuttuessa yli puolet, mutta tulos on saatava näyttämään ylivoimaiselta, jotta oppositio ei voimaantuisi tulevaa varten.

Lukashenkon asema ei kuitenkaan ole enää kiveen hakattu. Kansalaisten tyytymättömyys vapauden puutteeseen ja tukahduttavaan hallintoon on kasvanut.

Oppositioliike on tullut näkyväksi suurmielenosoituksissa, jotka jatkuivat vaalien jälkeen. Laajat kansanjoukot tietävät äänestäneensä jotain muuta ehdokasta.

Pelkona on, että Lukashenko käyttää sotilaallista voimaa demokratialiikkeen murskaamiseen. Presidentti on pohjustanut tällaista mahdollisuutta maalaamalla maastaan kuvaa ulkovaltojen hybridivaikuttamisen kohteena. Diktatorisin ottein ylläpidetty vakaus on kuitenkin haurasta. Lähipäivät näyttävät Valko-Venäjän suuntaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu