Miks(ei) Mikkeli? Asuinpaikan valinta ei olekaan aivan helppoa

Markus Kuisma yrittäjä, opiskelija, osa-aikaisesti mikkeliläinen

Olen ollut vuoden alusta osa-aikaisesti mikkeliläinen perhesyistä johtuen. Muuten olen 15 vuotta saanut mökkeillä Mikkelin seudulla, joten tunteeni Mikkeliä kohtaan ovat saaneet kypsyä rauhassa. Kaunis alue, mukavaa tekemistä!

Nyt kuitenkin, kun olen elänyt täällä tavallista enemmän, olen huomannut ikävän asian mikkeliläisissä. Kohtaamme usein erilaisissa kahvipöytäkeskusteluissa, somekommenteissa ja muissa kohtaamisissa erilaista piilotettua sekä ihan suoraakin syrjintää uusmaalaisia että varsinkin kuuluisan kehä-kolmosen sisäpuolelta tulevia kohtaan. Valitettavasti tätä on tapahtunut myös työpaikalla työtehtäviä jaettaessa.

Erityisesti näin korona-aikana tämä on selvästikin vielä yltynyt, nimittäin erilaisten kohtaamisten perusteella me helsinkiläiset emme pidä minkään näköisiä turvavälejä ja jatkuvasti vain yskimme kanssaihmisiä kohti. Ja ”meidän kannattaisi vain pysyä parempina ihmisinä Helsingissä” ja ”täällä on kaikki paremmin kuin etelässä”.

Kokemukseni ovat vain valitettavasti aivan toiset. Minua ei ole pelottanut pääkaupukiseudulla niin paljon kuin Graanin Prismassa ja Rantakylän S-Marketissa, kun ihmiset eivät pidä ollenkaan turvavälejä ja niiskutetaan aivan muissa kiinni. Valitettavasti myös käsidesin käyttö on niin ja näin.

Edellä mainitut ongelmat ovat varmasti kaikkialla mukaan lukien Helsingissä. Ja ei minua ole suoraan uhkailtu muualla Suomessa sen suhteen, mistä olen kotoisin. Vuoden alussa etsin myös yrittäjänä toimitilaa saaden vastauksen vain, kun en kertonut, mistä olen Mikkeliin muuttamassa.

Mistä kumpuaa mikkeliläisten Helsinki-viha? Mikkelin kehitysyhteisö kannustaa muuttamaan Mikkeliin, mutta se ei sivuillaan mainitse puolella sanallakaan uusia ystäviä tai paikallisia ihmisiä – vain alue, työpaikat ja asunnot ovat mainitsemisen arvoisia.

Tässä ollaan jonkun ison, ainakin minua pelottavan asian äärellä. Parhaimmillaan on ollut tilanteita, että minä tai avopuolisoni emme uskalla kertoa juuriamme, koska tämä vaikuttaa negatiivisesti ihmisten kohteluun ja käyttäytymiseen. Nyt jatkammekin sitten perheenä kirjoillaoloa Helsingissä jättäen veroeurommekin etelään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu