Kunnat eivät lomauta opettajia ilkeyttään

Koululaiset ja opettajat palaavat alkavalla viikolla opintielle kesätauolta, joka tuli todelliseen tarpeeseen poikkeuksellisen vaiherikkaan ja raskaan kevään jälkeen.

Keväällä opettajat ja koululaiset selvisivät hyvin siirtymisestä etäopetukseen ja viime hetken paluusta kouluihin, vaikka osalle oppilaista järjestelyt sopivat paremmin kuin toisille. Pakotettu digiloikka poiki uutta osaamista, joka voi kantaa jatkossa hedelmää opetuksen kehittämisessä.

Nyt peruskouluissa jatkuu kuitenkin tavanomainen lähiopetus, eikä etäyhteyksiin turvauduta kuin viimeisenä hätäkeinona paikallisesti tai alueellisesti tartuntatilanteen pakottaessa.

Osalle opettajakunnasta paluu on kuitenkin tyly, sillä Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n mukaan 17 kuntaa lomauttaa opettajia heti lukuvuoden edellä. Pohjois-Savon kunnista tähän kyseenalaiseen joukkoon kuuluvat Iisalmi ja Sonkajärvi.

Lomautuksille on tuskin tervetullutta ajankohtaa missään työpaikassa. Kouluissa ajoitus juuri ennen opetuksen käynnistämistä voi silti olla huonoista vaihtoehdoista vähiten huono, kuten Iisalmen toimialajohtaja Kirsi-Tiina Ikonen kommentoi. Opetuspäivinä opettajien poissaolo aiheut­taisi vielä enemmän vahinkoa.

OAJ:n puolelta tuodaan kuitenkin esiin, että lomautettavat opettajat joutuvat aloittamaan työnsä kylmiltään, suunnittelematta. Näkökohta on huomionarvoinen etenkin siinä tapauksessa, että opettajilta edellytetään valmistautumista kaikesta huolimatta. Kysymyksessä on syytä tarkkuuteen puolin ja toisin. Lomautuksissakin on omat pelisääntönsä, joista ensimmäinen kuuluu, ettei lomautuspäivä ole työpäivä.

OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen meni niin pitkälle, että nimitti lomauttavia kuntia ”törkykunniksi” (Savon Sanomat 6.8.). Luukkaisen käyttämä kieli ei kuulu asiallisen edunvalvonnan piiriin. Törkypuheet antavat ymmärtää, että kuntatyönantaja lomauttaisi silkkaa ilkeyttään.

Kuntaliitosta kuitenkin muistutetaan, että kunnat tekevät parhaansa vakavien talousongelmien ja palveluvelvoitteiden ristipaineessa.

Liiton arvion mukaan koronaepidemia heikentää miljardilla eurolla kuntataloutta, jossa tulot ja menot ovat ennestään pahasti epätasapainossa. Koulumaailmassa esimerkiksi OAJ:n vaatimat pienet ryhmäkoot ja opetuksen digitalisoiminen kuluttavat resursseja.

Vastuulliseen edunvalvontaan sisältyy myös kriisitietoisuutta eli ymmärrystä, että moni joutuu vaikeana aikana uhraamaan jotain omastaan. Lomautuksia ei kukaan halua, mutta kuntatalouden tilanteessa voi olla pahempaakin edessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu