Vihreissä jälleen vetoa hallituksesta oppositioon

Vihreillä ja keskustalla on yhteinen ongelma, toisen puolueen mukanaolo hallituksessa. Molemmat ovat jämähtäneet gallupeissa reiluun kymmeneen prosenttiin ja tyytymättömyys kuplii molempien kentällä.

Vihreiden veteraanipoliitikko Osmo Soininvaara kuvasi puolueensa tuntoja haukkumalla Uutissuomalaisen (4.8.) haastattelussa pikkukaupunkien keskustat, Prismojen parkkipaikat, ABC-asemien ruuat sekä tahot, jotka hänen mukaansa vainoavat ulkoministeri Pekka Haavistoa. Toista osataan sättiä värikkäästi myös keskustan suunnalta, esimerkkinä Soininvaarankin mainitsema kansanedustaja Mikko Kärnä.

Vihreiden ydinhenkilöt oirehtivat jo hallitusyhteistyöstä puolueen historiasta tutulla tavalla. Vihreät on jättänyt hallituksen aiemmin kahdesti ydinvoimalupapäätösten seurauksena, ja tällä kertaa vastaavan liikkeen syyksi on tarjolla turvevoima.

Ylen kyselyssä (1.8.) vihreiden eduskuntaryhmän, puoluehallituksen ja puoluevaltuuskunnan jäsenille yli puolet on valmis lähtemään hallituksesta, jos budjettiriihessä ei synny konkreettisia päätöksiä ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Lähtöhalut ovat melkoiset, sillä kyselyssä ei täsmennetty, mitä päätökset olisivat. Yllätyksettömästi vihreät vaativat turpeesta uusia päätöksiä erillisessä, niin ikään ilmaan jäävässä kysymyksessä.

Hallitusohjelmaan on kirjattu turpeen polton puolittaminen vuoteen 2030 mennessä, mutta erimielisyys koskee riittäviä keinoja. Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni vastasi Ylelle (2.8.), että puolittamistavoitteeseen päästään jo päästökauppajärjestelmän avulla, ja keskeistä on kehittää korvaavia energiamuotoja ja teknologiaa.

Energia-alan arviot puoltavat Kulmunin tilannekuvaa. Suomen suurimman turpeentuottajan Vapon mukaan energiaturpeen käyttö puolittuu jo vuoteen 2025 mennessä. Tällä tahdilla turpeesta aikoo luopua muun muassa Savon Voima. Kuopion Energia tavoittelee puolittamista jo neljässä vuodessa (Savon Sanomat 18.7.).

Vihreiden kipuilun voi ymmärtää siltä kannalta, että päästöoikeuksien hinta ohjaa pois turpeesta liiankin nopeasti suhteessa hallitusohjelmaan. Ongelman pitäisi kuitenkin olla positiivinen, ei syy yhteistyön riitauttamiseen.

Myös puheenjohtaja Maria Ohisalo on asettanut ilmastopäätökset hallituksessa pysymisen ehdoksi. Kun kiista vielä koskee tavoitteita hallituskausien yli, muotoilut jättävät reilusti tulkinnanvaraa. Vihreät voi jättää hallituksen, jos se on tarkoituksenmukaista.

Ilmastonmuutos on ihmiskunnan polttavimpia ongelmia, mutta keskustelu antaa tilaisuuksia myös populismille. Osa vihreistä kaipaa irti hallitusvastuusta ja opposition vapauteen kuin puolueen vanhasta muistista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu