Kivestä leipää

Hanna Lampinen ympäristöasiantuntija, Kaivosteollisuus ry, Kuopio Esa Näätänen, aluepäällikkö, Teknologiateollisuus ry, Kuopio

Vesa Kallion kirjoitus (SS 5.8.) maalasi synkän kuvan suomalaisesta kaivostuotannosta ja kuvasi Suomen lainsäädäntöä löyhäksi. Suomessa kaivosten tuotanto on kuitenkin kansainvälisesti vertailtuna vähäpäästöistä ja kestävää. Lisäksi on menossa useiden olennaisesti kaivostoimintaankin vaikuttavien lainsäädäntöjen (kaivoslaki, luonnonsuojelulaki, maankäyttö- ja rakennuslaki) uudistamisprosessi.

Esimerkiksi Pohjois-Savossa on monipuolinen metalli- ja mineraaliklusteri. Pelkästään Yara Siilinjärven vaikutus työllisyyteen on 2200 henkilötyövuotta. Siilinjärvellä louhitaan ainoana EU:ssa apatiittia, josta irrotettava fosfori jatkojalostetaan lannoitteiksi. Yaran tuottamat lannoitteet ovat merkittävä tekijä puhtaassa elintarvikeketjussa, sillä yhtiö on asettanut valmistamilleen lannoitteille Suomen lainsäädäntöä tiukemmat raja-arvot kadmiumille ja muille raskasmetalleille. Lisäksi Yaran kipsiä viedään Saaristomeren valuma-alueelle vähentämään maatalouden aiheuttamaa meren ravinnekuormitusta. Iisalmessa puolestaan Normet valmistaa korkealaatuisia ja monipuolisia laitteita maanalaiseen kaivos- ja tunnelirakentamiseen.

Kaivosteollisuudessa vastuullisen tuotannon eräs ulottuvuus on alkuperän jäljitettävyys. Suomen kaivosteollisuus uskoo jäljitettävyyden nousevan isoksi kilpailutekijäksi. Kuluttaja halunnee tulevaisuudessa esimerkiksi tietää, missä hänen polkupyöränsä metallit on valmistettu ja miten. Suomessa tämän selvittäminen onnistuu aina kaivokselle asti.

Kestävä tuotanto ei synny itsestään, vaan sen toimintaedellytyksistä täytyy pitää huolta. Vastakkainasettelu eri toimialojen välillä on lopetettava. Suomalainen kaivostoiminta tukee muita kotimaisia aloja, kuten ruokaketjua, metallinjalostusta, meriteollisuutta, valimoita ja konepajateollisuutta. Yritystoiminnan on oltava sekä vastuullista että kannattavaa. Prosessien sähköistäminen esimerkiksi Normetin sähkökäyttöisillä koneilla on erityisesti Suomessa hyvä tapa vähentää kaivosteollisuuden hiilipäästöjä. Hallitusohjelman kirjaus kaivosten sähköveron kolminkertaistamisesta on käsittämätön.

Suomi on useiden mineraalien ykköstuottajia EU:ssa, koska kallioperämme on rikas. Kaivokset, metalli- ja mineraaliteollisuus ovat merkittävä osa suomalaista vientiteollisuutta, mikä tuo työtä ja hyvinvointia maahamme.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu