1500-luvun hallintomalli ei toimi nykyajan ympäristössä

Jussi T. Lappalainen Suomen historian emeritusprofessori Kuopio

Mikkelin ja Savonlinnan keskussairaaloista on sukeutunut valtakuntaakin ravisteleva kaplakka. Peruspalveluministeri, demari Krista Kiuru, jo hökäisi, että jos savonlinnalaiset lupaavat olla ulkoistamatta terveyspalvelujaan, niin he saavat vaihtaa maakuntaa Pohjois-Savoon. Maa- ja metsätalousministeri, keskustan Jari Leppä taas uhitteli, että Etelä-Savon hajottamisesta seuraisi hallituksenkin kaataminen. Aikoihinpas on eletty!

Tietenkään Savonlinnan seutu ja Pohjois-Savo eivät ensimmäistä kertaa olisi yhdessä. Kun savolaiset keski- ja uuden ajan taitteessa asuttivat siihenastisen erämaansa Pohjois-Savon, niin 1500-luvulla syntynyt laaja Tavinsalmen hallintopitäjä luettiin ilman muuta Pien-Savoon, johon etelässä kuuluivat Sääminki ja Rantasalmi. Miksi niin?

Liikenne kulki Savossa 1500- luvulla kesänsä talvensa joustavimmin vesistöjä pitkin. Pien-Savon eteläosasta pääsi, jos ei vähin vaivoin, niin ainakin tasaista vesi- ja jäätietä veneellä ja reellä Pohjois-Savoon.

Tavinsalmen kuuluminen Vesulahden, Pellosniemen ja Juvan muodostamaan Suur-Savoon sen sijaan olisi pakottanut kruununmiehet seikkailemaan viimeksi mainitusta Pohjois-Savoon louhikkoisten salojen kinttupoluilla.

Liikenneolot ovat sen jälkeen heittäneet häränpyllyä. Maanteiden rakentamiset loivat 1700-luvun lopulla jotensakin kunnollisen yhteyden Suur-Savon ja Pohjois-Savon välille — ja aina paranee; rautatiekin on tehnyt Kuopioon pääsyn helpommaksi Mikkelistä kuin Savonlinnasta.

Vesireitit ovat jääneet massatavaralle ja turismille. Palaaminen 1500-luvun Pien-Savon pitkulaiseen malliin olisi 2000-luvun oloissa hölmö hätäratkaisu.

Etelä-Savossa on nyt kaksi valmista toimivaa keskussairaalaa. Jos Savonlinnan sairaala lakkautettaisiin ja esimerkiksi punkaharjulainen äkisti sairastuisi, hänen jo Mikkeliin töytyyttämiseensä kuluva aika voisi olla kohtalokas, Kuopiosta edes puhumatta.

Itä-Suomen yliopisto toimii kakistelematta Kuopiossa ja Joensuussa. Miksi ei Etelä-Savon sote-keskussairaala samaten pärjäisi jaettuna Mikkeliin ja Savonlinnaan? Eivät sen yksiköt toisiaan liian likellä olisi.

Ovatko tärkeitä vain arvovallat ja hallinnot eivätkä sairaat ihmiset?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu