Revisionismia ja kunnioitusta historian tulkintoihin

Timo Töysä Iisalmi

27.7.2020 tämän lehden palstalla Henrik Meinander (hänen kirjansa) puhuu riippumattoman historiantutkimuksen puolesta paljon hyvääkin asiaa. Toisaalta hän toteaa: ”Kun maailmaa koettelivat sekä vasemmisto- että oikeistoradikalismi 1920- ja 1930-luvuilla, molemmat maat (Ruotsi ja Suomi) jatkoivat sitkeästi uimista Britannian, Ranskan ja Yhdysvaltojen demokraattisessa blokissa”.

Tulee epäily, että Meinander ei olisi nojannut tietoansa suomalaisiin lähteisiin. Edesmennyt isäni kertoi, että ollessaan suojeluskunnan poikaleirillä samalle paikkakunnalle oli jokseenkin aina järjestetty IKL:n puhetilaisuus. Hän ja eräs toinen poika 37:stä eivät menneet kokouksiin: ”Kun ne olivat niin kuin humalassa”.

Vielä 1950-luvulla hän kertoi kiihtyneenä: ”Sanoin, että en pane mustaa paitaa päälle, vaikka kommunistiksi haukuttaisiin!”

Hänellä ei ollut tiettävästi ketään poliittisia vihamiehiä. Paikkakunnan kuuluisin Marxin kirjojen tutkija oli hänen hyvä ystävänsä. Toisaalta, jos katiskasta otettu hauki hyppi veneessä kovasti päästäksensä järveen, isäni kolautti sitä kalikalla päähän ja sanoi: ”Meillähän ei kommunistit juhli!” – se oli ilmeisesti takautumia Suojeluskunnan toiminnasta.

Minkähänlaisia ne ”humalaiset” olivat, jotka suojeluskunnan enemmistönä ”uivat Britannian, Ranskan ja Yhdysvaltojen demokraattisessa blokissa”?

Jari Sarasvuo huomautti, että sana respect, jota käytetään merkityksessä kunnioitus, tarkoitti alunperin (re-spect) ”katsoa uudelleen”, siis samaa kuin ”re-visio” (revisionismia), jota on yritetty rajoittaa eri maissa satojen vuosien ajan.

Historia on palapeli, josta kaikki palat eivät ole pelipöydällä eikä tallessakaan, eikä niiden painoarvoa tunneta ja niitä on tarkasteltu suppeasta näkökulmasta, kuten Meinander tähdentää. Niillä pelataan edelleen, vaikka olisimme puolueelliselle historiantutkimukselle vihaisia kuin rakkikoirat, kuten Meinander ja allekirjoittanut. Toisaalta ”Valheet ovat hyväksi, sillä niiden avulla totuus tulee paremmin esille”, sanoi aikanaan Vivica Bandler, mutta paremmin Paasikivi: ”Kaikki viisaus lähtee tosiasiain tunnustamisesta”.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu