Valmistajatkin odottavat maskisuositusta

Koronavirusepidemian mahdollisen toisen aallon torjuntaan ja ennaltaehkäisyyn on kuin onkin tulossa jonkinasteinen suositus kasvomaskien käytöstä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen kertoi Ylelle sunnuntaina, että laitoksessa keskustellaan maskisuosituksesta, joka koskisi julkisia tiloja ja julkista liikennettä. Ohjeistus rajautuisi toistaiseksi tilanteisiin, joissa riittävää etäisyyttä on vaikeaa pitää. Yleinen suositus julkisille paikoille ei ole näköpiirissä puhumattakaan maskipakosta. THL:n linjauksesta ei suoraan seuraa, että hallitus seuraisi sitä.

Lääkärikunta ei ole täysin yksimielinen niin sanottujen kansanmaskien hyödyistä. Ne eivät anna sairaalatasoista suojaa, mutta voivat ainakin estää virusta kantavaa ihmistä tartuttamasta muita. Perjantaina suomalainen Eroon koronasta -tutkijaryhmä arvioi, että maski vähentää myös kantajansa riskiä sairastua noin kolmanneksella.

Kotimainen maskivalmistus on hyvä hätävara sekä terveydenhuollon että kansalaisten arjen tarpeiden kannalta. Suomessa on polkaistu lyhyessä ajassa käyntiin teollista tuotantoa vastaamaan odotettuun kysyntään. Pohjois-Savossa Sepon kalusteen huonekalutehdas Rautalammilla on valmistanut kansanmaskeja ja varkautelainen hammasprotetiikkatoimittaja Lumi Dental on aloittamassa suu- ja nenäsuojusten valmistusta. Tuotantolinjojen kannattavuus riippuu sekä tartuntatilanteesta että mahdollisesta suosituksesta, joka räjäyttäisi kuluttajakysynnän kasvuun.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu