KPY:n uudet linjaukset ovat välttämättömiä

Osuuskunta KPY on käynyt läpi viime aikoina melkoista muodonmuutosta. Tästä saatiin merkittävä näyttö maanantaina, kun KPY julkisti uuden strategiansa. Strategia tarkoittaa käytännössä, että osuuskunta haluaa olla avaamassa yrityksille kansainvälisiä kontakteja ja osallistua myös itse potentiaalisimpiin yritysjärjestelyihin. Esimakua suunnanmuutoksesta tuli jo puolitoista vuotta sitten, kun KPY myi vähemmistöosuutensa Ropo Capitalista Ruotsiin.

Kivijalkana pysyvät sananmukaisesti kiinteistöomistukset, jotka keskittyvät huomattavalta osin Kuopion Savilahteen. Asiaa alleviivaa se, että KPY osti viime syksynä kokonaan tuolloin Technopolis Kuopio Oy:n - nykyisen KPY Novapolis Oy:n - ulkomaisen kilpakosijan edestä.

Strategiamuutoksen tarpeellisuutta korostaa KPY-konsernin operatiivisen tuloksen heiveröisyys. Tytäryhtiöissä on riittänyt tekemistä. Sekä Enfon että Voimatelin toimintoja on käännetty voitollisiksi. Niiden johtoa on vaihdettu ja toimintojen fokusta tarkennettu. Työ on alkanut tuottaa tulosta.

Uusi aika vaatii uudet tekijät. Niin käy uuden strategian myötä Osuuskunta KPY:ssä ja KPY Novapolis Oy:ssä. Molempien toimitusjohtajaksi nousee hallitusammattilainen, filosofian tohtori Anssi Lehikoinen. Hänellä on kansainvälisen taustan ohella valmiina läheinen tuntuma KPY-yhteisöön osuuskunnan hallituksen varapuheenjohtajuuden ja Enfon hallituksen puheenjohtajuuden kautta. Lehikoinen on viimeistään nimitysten jälkeen yritysjohtajana savolaisittain raskaimmassa sarjassa.

Lehikoisen kaudella KPY:stä tulee aiempaa aktiivisempi toimija. Linjaus on sisäänkirjoitettu strategiaan. Novapoliksen ympärille rakennetaan uusia palveluita ja osuuskunta hakee kumppaneita myös nykyisiin tytäryhtiöihinsä. Tavoite toteutuu kirkkaimpana KPY:n 85-prosenttisesti omistamassa Enfossa, jos se listautuu Helsingin pörssiin.

KPY:n historiassa loppukesä 2020 vertautuu syksyyn 2013, jolloin entinen alueellinen puhelinosuuskunta irtaantui toimialansa juurilta myymällä osakkeensa kännykkäyhtiö DNA:ssa. Kaupasta irronneilla pääomilla KPY ilmoitti kehittävänsä silloisten tytäryhtiöidensä toimintaa ja etsivänsä mahdollisia uusia sijoituskohteita.

Seitsemän vuoden aikana maailma on muuttunut niin, että KPY hakee leveämpiä hartioita kumppanuuksista ja pyrkii kansainvälistämään sijoituskohteitaan. Rinnalle on hankittu hyvätuottoinen kiinteistötoiminta.

KPY:n tapaisten taustansa tuntevien ja tunnustavien toimijoiden merkitys alueellisen elinvoiman säilyttäjinä on erinomaisen tärkeää. Samalla tavalla olennaista on, että ne tohtivat rohkeasti kehittää toimintaansa omista lähtökohdistaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu