Etätöiden purkamisessa syytä varovaisuuteen

Hallituksen suositus etätöiden jatkamisesta ainakin heinäkuun loppuun saakka sai aikaan pientä ihmettelyä kesän alussa. Sitä pidettiin turhan tiukkana lähestymisenä, kun samaan aikaan muita rajoituksia kevennettiin tuntuvasti.

Suositus oli toki vain suositus, mutta suomalaisilla työpaikoilla sitä on noudatettu varsin kirjaimellisesti. Esimerkiksi Eurofoundin selvityksen mukaan Suomi on ollut EU:n kärkimaa etätöihin siirtymisessä koronakriisin puhjettua keväällä.

Etätöihin siirryttiin nopeasti ja korkealla prosentilla lähes kaikissa niissä töissä, joissa se oli mahdollista. Toki monissa yhteiskunnan tärkeissä toiminnoissa se ei ollut edes vaihtoehto.

Lomien aikaan koronatilanne Suomessa on pysynyt rauhallisena, mutta huoli toisen aallon tulemisesta on kasvanut. Suomalaisten lomaillessa kotimaassaan maailmalla on tehty uusia päiväennätyksiä koronatartuntojen määrässä.

Suosituksen päättyminen heinäkuun loppuun tarkoittaa käytännössä sitä, että tänään maanantaina moni palaa työpaikallaan pitkän etätyö- ja lomajakson päättymisen jälkeen. Työkavereita ja työpaikan parempaa ergonomiaa ja rauhaa kaivanneilla se voi olla helpotus. Kohtaamisilla on monessa työssä merkitystä myös tuloksellisuuden kannalta.

Toisia paluu voi ahdistaa. Tartuntatilanne voi muuttua nopeasti ja toimistolle tuleminen nähdään ylimääräisenä riskinä.

Yritykset ovat ymmärrettävästi varovaisia. Jos etätyöt ovat sujuneet hyvin, niin kovaa painetta lähityön lisäämiseen ei ole. Työntekijöitä voidaankin tuoda työpaikoille vaiheittain huolehtien riittävästä väljyydestä. Osalla työpaikoista on varmasti kehitteillä ajatuksia yhä väljemmästä työskentelemisen tavasta. Siellä missä se on mahdollista, etätöistä tulee osa normaalia arkea. Tiukkaa rajanvetoa ei ehkä enää tarvita.

Monet yritykset kertovat tekevänsä tarkempia suunnitelmia toimistolle paluusta vasta lähiviikkojen aikana. Yritysten edustajien medialle antaminen kommenttien perusteella kyse onkin juuri vaiheittaisesta ja osittaisesta paluusta. Tuhannet työntekijät jatkavat etätyöskentelyä myös elokuussa.

Pieni lisäaika ja pohdinta on perusteltua. Joissakin yrityksissä täysimittainen paluu toimistolle ja erityisjärjestelyjen purkaminen on iso operaatio. Tartuntatilanteen muutos johtaisi toiseen äkkiliikkeeseen. Koko maan tasolla puhutaan isosta väestönosasta. Riskien hallinnan näkökulmasta on parempi, että kaikki etätöissä olevat eivät palaa kertarysäyksellä toimistoilleen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu