Huumorin kukkien poimintaa

Aune Linnimäki taidehistorioitsija Rantasalmi

Hyvä huumori jopa arjen kriittisissä hetkissä saattaa asiat oikeisiin mittasuhteisiin. Tilanteen mukaisen oivaltavan tokaisun on kuitenkin oltava kaikkia kannustava, kaikkia koskettava ja suositeltavasti savolaiseen diplomatiaan perustuva. Sanotaan, että kun savolainen puhuu niin vastuu on kuulijalla. Voidaan myös lisätä, että savolaisessa huumorissa annetaan nauramisen vapauttava vaikutus vastaanottajalle. Kaiken valmiiksi naurava kertoja ja pitämätön pokka eivät kuulu kunnon huumorin tunnusmerkkeihin.

Savon murre jo sinänsä luo mahdollisuudet veistellä arkisistakin asioita iloisia pilkkeitä. Kukkashuumoria ja todelliseen tarinaan perustuvaa on seuraava tarinani.

Rantasalmen pappilassa – arkkitehti Eeliel Saarisen syntymän aikoihin, hän muuten syntyi täällä Rantasalmella – eräs emäntä tuli sisäkön luo ja tokaisi: minä tulin hakemaa sitä kukkoo nyt, siis sitä kannoo. Sisäkkö ihmetteli kumpaa nyt emäntä tarkoitti kukkoa vai kanaa. Emäntä intti vaan, että sitä kukkoo siis kannoo. Tarkoitus oli noutaa kanna, siis canna-nimistä kukan juurta ja sehän sitten selvisikin makean naurutuokoin myötä. Kanna-kukkasen tulipunainen versio muistuttaakin aikamoisesti kanan helttaa.

Savolaisesta huumorin kukkasesta kertoo Pekka Puupään hatussa vipattava päivänkakkara. Hattu on nykyään tunnustuspalkinto sarjis-piirtäjille ja sarjikset parhaimmillaan ovat hetken huumorioivalluksia kuvineen ja kuplineen. Kukkaset kertovat taidehistoriassakin monia tarinoita ja pihojemme perennapenkit ovat pullollaan paikkakuntien perinnettä, muistoja menneistä lahjoittajista, kasvutarinoita juurtumisesta tai juurettomuudesta jne...

Lähes pari sataa vuotta sitten romantiikan aikakauden taiteilijat, kirjailijat ja haaveilijat etsivät mystistä kaipuun sinistä kukkaa.... se mistä sen voi löytää ja raaskiiko edes poimia on sitten jo oma taidehistoriallinen tarinansa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.