Steelers on tarina rakkaudesta lajiin

Amerikkalaisen jalkapallon tuoretta Suomen mestaruutta juhlivan kuopiolaisen Steelersin kehitys hakee vertaistaan koko suomalaisen palloilun lähihistoriassa. Viidessä vuodessa joukkue nousi ensin kakkosdivisioonasta ykköseen ja heti perään mestaruussarjaan, jossa se on kolmen vuoden aikana ollut finaalissa joka kerta. Mestaruuspokaalin eli Vaahteramaljan Steelers voitti lauantaina ensimmäistä kertaa.

Vaahteramalja ei ole aivan amerikkalaisen vastineensa eli Super Bowlin veroinen spektaakkeli. Laji ei ole Steelersinkään suomalaispelaajille ammattilaisurheilua, ainoastaan ulkomaalaisvahvistuksille maksetaan korvausta. Steelersin vetovoiman ansiosta Kuopioon on kuitenkin syntynyt viime vuosina suomalaisittain vahva amerikkalaisen jalkapallon kulttuuri sekä yleisömäärissä että pelaajavirran suunnassa mitattuna.

Seuran toimijat kehuvat kilvan päävalmentaja Pekka Utriaisen osaamista ja intohimoa lajia kohtaan. Korona-ajasta oli Steelersille etua, kun seuraan tarjoutui laadukkaita, tahoillaan työttömiksi jääneitä ulkomaalaispelaajia. Ilman taktista valmennusosaamista edes tähdistä ei kuitenkaan muodostu yhtenäisesti taistelevaa joukkuetta.

Amerikkalaisen jalkapallon laajaa näkyvyyttä Suomessa on hidastanut lajiliiton linjaus finaalien järjestämisestä Etelä-Suomessa, tänä vuonna Lahdessa. Mikään ei estäisi loppuottelun pelaamista runkosarjassa korkeammalle sijoittuneen joukkueen kotikentällä, mikä palvelisi sekä faneja että lajin tunnetuksi tekemistä.

Kommentoi