Talous on myös politiikkaa

Uusi Itämeren kaasuputki Nord Stream 2 ei vastaa EU:n komission sisäisen asiakirjan mukaan todelliseen kaupalliseen tarpeeseen, vaan Venäjä pyrkii vain sen avulla eristämään Ukrainan (Kauppalehti 19.1.). EU käyttää tämänhetkisestä kaasuputkikapasiteetistakin vain reilua kolmannesta.

Suomi ja Saksa ovat olleet sitä mieltä, että kyse on puhtaasti taloudellisesta hankkeesta.

Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) II hallitus päätti kuutisen vuotta sitten, että Nord Stream -kaasuputken rakentaminen on pelkästään ympäristöpoliittinen kysymys. Luvan putkelle myönsi Etelä-Suomen aluehallintovirasto. Hallitus halusi osoittaa, että poliittinen valta oikeusvaltioperiaatteen mukaisesti ei puutu asioihin, joissa päätösvalta on riippumattomilla viranomaisilla.

Jälkikäteen arvioiden sekä Nord Stream 1 että suunniteltu Nord Stream 2 ovat kumpikin mitä suurimmassa määrin politiikkaa. Yli 1 200 kilometrin matkalle kaksi kaasuputkea kasvattavat siirtokapasiteettia niin paljon, että Venäjä voi lopettaa kaasun kuljettamisen Ukrainan maaperälle sijoitettujen putkien kautta. EU-maita onkin nyt helppo osoittaa sormella,että viis niistä sitten, Ukrainan tukemisesta ja Venäjän talouspakotteista.

EU ei voi estää yksityistä hanketta. Pitäisikö voida? Tuntuu, että kyllä pitäisi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu