Petri Karvisen Nimellä: Korona hiljensi Kuopion futisväen kollektiivisen hulluttelun – uusi stadion olisi vain statussymboli

Petri Karvinen

Petri Karvinen

Eihän siitä ole kuin vuosi. Ei itse asiassa sitäkään.

Kuopion Palloseura kaatoi viime lokakuussa turkulaisella pallokentällä Interin, sekoitti puoli Savoa ja juhli Suomen mestaruutta.

Tunnelma oli katossa ja torillakin tavattiin. Sitten mopo lähti käsistä.

Muun muassa tämän lehden palstoilla meuhkattiin, että Kuopioon pitää rakentaa iso jalkapallostadion. Että Keskuskenttä ei kerta kaikkiaan riitä, kun on mestaruuskin voitettu.

Kaupungin osallistuminen korkeisiin kustannuksiin oletettiin jotakuinkin itsestäänselväksi.

Luojan kiitos korona hiljensi moisen hulluttelun.

Olen urheilun ystävä. Niin kauan kuin muistan, esimerkiksi moottoriurheilun jännitys on vedonnut minuun.

Tietyissä asioissa olen kuitenkin rationaalinen. Yksi tällainen asia on verovarojen käyttö.

En ymmärrä, miksi huippu-urheilulle pitäisi rakentaa hulppeita areenoita julkisin varoin. Esimerkiksi KuPSin uusi stadion maksaisi erään laskelman mukaan kuopiolaisille 12 miljoonaa euroa.

Stadikkaa on perusteltu muun muassa isommilla ja mukavammilla katsomoilla. On myös väläytelty, että uusi Keskuskenttä voisi isännöidä konsertteja ja muita tapahtumia.

Sokeakin näkee, että kumpikin tarve on näennäinen.

KuPSin yleisökeskiarvo mestaruuskaudella 2019 oli noin 2 800, kun kapasiteettia olisi ollut yli neljälle tuhannelle silmäparille. Silloin tällöin – ei joka vuosi – kohdalle osuvat europelit ovat ainoa poikkeus sääntöön, joka on tyly: itse perustuote eli kentällä tapahtuva jalkapallo-ottelu ei tämän enempää kiinnosta.

Myöskään open air -konserttiareenan tarvetta ei ole. Ykköskorin maailmantähdille Mölymäen stadion olisi liian pieni ja kakkoskorin tähdet käyvät jo kaupungissa joka kesä Kuopiorockin myötä.

Kun huomioon ottaa vielä uuden pytingin käyttökustannukset, ei tarvitse ihmetellä, miksi projekti ei ole edennyt.

Suomalainen urheilu on upea kansanliike, mutta huono bisnes. Tämän tietää esimerkiksi Ari Lahti, joka pyörittää tappiollista KuPSin mestarijoukkuetta lähinnä rakkaudestaan lajiin.

Jos Lahden suojatit voittavat tänäkin vuonna Veikkausliigan, puheet Keskuskentän stadionista alkavat taas. Vanhan remontointi ei käy, vaan pitää saada uusi.

Keskustelu sopii, mutta minulla on sen virittäjille yksi toive.

Sanokaa suoraan, että kyse olisi futisromantikkojen statussymbolista.

Kirjoittaja on Ylä-Savon aluetoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu