Marita Tiihosen Nimellä: Eläkeputken poisto olisi tyly temppu: Kyse on rajusta leikkauksesta iäkkäinä työttömiksi joutuvien toimeentuloon

Marita Tiihonen

Marita Tiihonen

Eläkeputken lopettamista perustellaan työllisyyden parantamisella. Väitetään, ettei iäkkäitä työntekijöitä irtisanottaisi nykyiseen tapaan, jos putki poistetaan.

Valtiovarainministeriön virkamiesten kelpaa virkapalleiltaan näitä ehdotuksia maan hallitukselle lasetella. Valtion ja kuntien virat ovat edelleen hyvin turvallisia työpaikkoja verrattuna yksityiseen sektoriin.

Yrityksissä ja etenkin suhdanneherkissä pörssiyhtiöissä kyyti on kylmää, kun voittoprosentit sulavat. Tulosta korjataan nopeasti nimenomaan henkilöstökuluja vähentämällä. Silloin porukkaa lentää, oli putkea tai ei.

Jos putki häviää, kopsahtaa iäkäs työntekijä pihalle ilman minkäänlaista pehmustetta.

Putken työttömyysturvan lisäpäivissä on kyse viime kädessä iäkkään työntekijän sosiaaliturvasta.

Jos putki poistuu, irtisanottu tippuu ansiosidonnaisen jälkeen peruspäivärahalle. Putkessa hän on ansiosidonnaisella eläkkeelle saakka, mikäli ei työllisty.

Miten nöyryyttävää puppu-puhetta!

Valtiovarainministeriö ehdottaa myös ansiosidonnaisen porrastamista, eli työtön päätyisi peruspäivärahalle nykyistä nopeammin. Päiväraha ei myöskään enää kerryttäisi eläkettä kuten nyt.

Kyse on siis rajusta leikkauksesta iäkkäinä työttömiksi joutuvien toimeentuloon. Tämän väitetään lisäävän heidän intoaan työllistyä potkujen jälkeen.

Miten nöyryyttävää puppu-puhetta! Tosiasiassa iäkkäät työttömät pantaisiin taistelemaan tuulimyllyjä vastaan, kilvoittelemaan työpaikoista nuorten rinnalla. Työkkärirumbaa siis muodon ja työllisyystilastojen vuoksi.

Tunnustettu tosiasia on, etteivät työnantajat halua palkata yli kuusikymppisiä työntekijöitä, kun jo 55-vuotiaillakin on vaikeuksia sijoittua työmarkkinoille. Myös alueelliset erot ovat suuria. Kaikkialla ei ole työpaikkoja tarjolla.

Iän myötä sairastavuus lisääntyy. Työkyvyttömyyseläkkeelle päätyy kuitenkin aiempaa harvempi, sillä myös sen kriteerit ovat tiukentuneet. Eläkeputki voi siis joillekin olla keino selvitä työelämästä hengissä. Elämän tarkoitus kun ei ole maksimaalinen työsuorite.

Suurten ikäluokkien oli mahdollista jäädä osa-aikaeläkkeelle jopa 56-vuotiaana! Sen jälkeen työllisten määrän vähennyttyä eläke-etuuksia on kiristetty jatkuvasti. Nuorimmalla polvella eläkeiän kattona on enää elinajanodote. Suomen tempoileva eläkepolitiikka on aiheuttanut suurta eriarvoisuutta eri ikäryhmien välillä.

Silti valtiovarainministeriön virkamiehiltä voi odottaa seuraavaksi ehdotusta siitä, kuinka pitkän työuran tehnyt saadaan kaatumaan arkkuunsa juuri ennen eläkkeelle jäämistä. Näin yhteiskunta säästäisi sekä kertyneen eläkkeen että vanhustyön hoivakulut.

Kirjoittaja on uutistoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu