Pääkirjoitus 16.9.2020: Liittolaiset tukahduttavat yhteistuumin oppositiota

Venäjän ja Valko-Venäjän presidenteillä Vladimir Putinilla ja Aljaksandr Lukashenkalla on yhteinen ongelma, molempien maiden oppositio. Maanantaina Lukashenka matkusti Putinin vieraaksi Sotshiin tapaamiseen, jonka viestinä oli vähintään Venäjän vahva symbolinen tuki Valko-Venäjän itsevaltaiselle johtajalle.

Vierailua ovat edeltäneet Minskissä viikkoja jatkuneet rauhanomaiset suurmielenosoitukset, joilla protestoidaan Lukashenkan vilpillistä voittoa viimeisimmissä presidentinvaaleissa. Poliisi on pidättänyt tuhansia mielenosoittajia. Opposition kannattajia on viety pidätyskeskuksiin, joissa heitä on ihmisoikeusjärjestöjen mukaan pahoinpidelty raa’asti.

Putinin puolueella Yhtenäisellä Venäjällä on omat ongelmansa suurvallan sisäisen oppositioliikkeen kanssa.

Sunnuntaina järjestetyissä alue- ja paikallisvaaleissa valtapuolue nousi odotetusti selvään vaalivoittoon koko maassa, mutta Aleksei Navalnyin markkinoima älykkään äänestämisen strategia saavutti paikoitellen menestystä.

Yhtenäisen Venäjän ääniosuus romahti yli puolesta vajaaseen neljännekseen Siperiassa sijaitsevassa Tomskissa, missä Navalnyi hiljattain myrkytettiin. Oppositiojohtaja on toipunut päivä päivältä berliiniläisessä sairaalassa, josta hän lähetti tiistaina Instgram-kuvapäivityksen ensi kertaa sitten sairastumisensa. Navalnyin tiedottajan mukaan hän aikoo palata Venäjälle.

Putin ei ole vaivautunut juuri peittelemään tavoitteitaan Valko-Venäjällä.

Lukashenkan ja Putinin keskinäinenkin suhde on jännitteinen.

Kremlin näkökulmasta ensisijaista on, ettei naapurimaan oppositio entisestään voimaannu, vaan vastarinnan liikevoima vähitellen hiipuu. Valko-Venäjästä ei missään tapauksessa haluta esimerkkiä, jossa kansanliikkeestä nouseva protestiaalto johtaisi aitoihin demokraattisiin uudistuksiin. Toissijaisesti Valko-Venäjän kriisi on Putinille myös mahdollisuus painaa länsinaapuri entistä syvemmälle omaan taskuun.

Johtajien keskinäinenkin suhde on jännitteinen, mutta Lukashenka voisi taipua myönnytyksiin Putinille, jos saisi vastineeksi turvatakeet omasta asemastaan. Jo Sotshin tapaamiselta odotettiin suunnitelmia maiden entistä tiiviimmästä yhdentymisestä. Niiden julkituonti tässä vaiheessa olisi kuitenkin voinut lietsoa protestiliikettä.

Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan Lukashenka on kertonut Putinille aikeista muuttaa maan perustuslakia suuntaan, jossa presidentin laajoja valtaoikeuksia osittain riisuttaisiin. Epämääräinen lupaus lienee suunnattu rauhoittamaan mielenosoituksia ja tukemaan Lukashenkan otetta vallankahvasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu