Pääkirjoitus 18.9.2020: Käräjäoikeuksien paikoista torjuntavoitto Savolle

Maakunnissa on viime vuosina opittu iloitsemaan vähästä, jo pelkästään siitä, ettei kaikkea vanhaa ja kestävää lopeteta tai viedä pois. Niinpä on aihetta juhlia hallituksen budjettiriihestä kantautunutta vahvistusta sille, että Pohjois-Savon käräjäoikeuden Iisalmen ja Varkauden istuntopaikkojen lakkautusuhka on väistynyt. Oikeutta voitaneen käydä kaupungeissa rauhassa ainakin hallituskauden loppuun asti.

Torjuntavoitto ei olisi ollut mahdollinen ilman laajaa vaikuttamistyötä. Pohjois-Savon maakuntaliitto, maakuntavaltuusto ja alueen kansanedustajat yli puoluerajojen tekivät parhaansa, ja tällä kertaa se riitti. Niin sanotuille karvalakkilähetystöille on tarvetta yhä ja kenties enemmän kuin koskaan, kun sokea keskittämisvimma ohjaa hallinnon kehittämistä.

Kun kehuja ja omakehuja jaellaan, on vielä paikallaan virkistää poliittista muistia. Juha Sipilän (kesk.) hallituksen käräjäoikeusuudistus hyväksyttiin osana tuomioistuinlain muuttamista marraskuussa 2017, jolloin hallituksessa olivat mukana keskustan lisäksi kokoomus ja Sininen tulevaisuus. Eduskunnassa myös hallituspuolueiden pohjoissavolaiset kansanedustajat äänestivät ryhmäkurin nimissä lakiesityksen puolesta, vaikka moraaliset ja järkisyyt puhuivat jo tuolloin toimipaikkojen lakkauttamista vastaan.

Päätösten pyörtämiseen vaikuttivat hallituksen vaihtumisen lisäksi oikeusministeriössä tehdyt uudelleenarvioinnit ja välittömät käytännölliset syyt. Mukana oli myös onnea, kun Kuopiossa ilmenneet tilaongelmat kannustivat harkitsemaan vielä kerran. Sipilän ja Sanna Marinin (sd.) hallitukset toimivat kuitenkin olennaisilta osin samojen tosiasioiden pohjalta.

Jo uudistuksen valmisteluvaiheessa oli tuotu vastaansanomattomasti esiin, että verkoston karsimisesta saatavat säästöt olisivat valtaosin kuvitteellisia. Pidentyvistä matkoista, poliisin lisätöistä ja kalliimmista vuokrista koituisi pikemminkin kulujen kasvua, puhumattakaan kansalaisten yhdenvertaisuudesta oikeuden saatavuudessa. Keskittäminen hinnalla millä hyvänsä kuitenkin hallitsi sekä valmistelua oikeusministeriössä että uudistusta ajaneen oikeusministeri Antti Häkkäsen (kok.) päättäväisyyttä.

Päätösten edestakainen tekeminen ja peruminen ei ole koskaan hyvä asia, sillä asianosaiset joutuvat elämään vuosia epävarmuudessa. Esimerkiksi Varkaudessa joudutaan neuvottelemaan aiemmin irtisanottujen tilojen vuokrista. Vaikka epäonnistunutta uudistusta lopulta korjattiinkin, siitä on jo maksettu aivan turhaan kallista hintaa.

Karvalakkilähetystöille on yhä tarvetta.

Kommentoi