Pelottava vaaratilanne saaristossa

Ruotsinlaivojen vaikea vuosi sai jatkoa sunnuntaina Viking Linen matkustajalautta Amorellan ajettua karille sunnuntaina Ahvenanmaan saaristossa. Hätäviestin mukaan isku oli aiheuttanut useita vuotoja eri osastoilla, ja alus oli menettänyt selvästi vakauttaan.

200 matkustajaa ja osa henkilökuntaa laivaan jälkitöihin jäänyttä miehistöä lukuun ottamatta saatiin evakoitua turvallisesti. Laivassa olleille pelottava tilanne on voinut aiheuttaa pahoja aavistuksia, sillä kallistuminen oli haastateltujen mukaan selvästi havaittavaa.

Turman syyksi on arvioitu joko inhimillistä virhettä tai teknistä vikaa eli kaikki vaihtoehdot ovat vielä auki. Onnettomuustutkintakeskuksen (Otkes) johtajan Veli-Pekka Nurmen mukaan viitteitä teknisten järjestelmien toimintavioista ei vielä ollut havaittu. Tätäkään ei ole kuitenkaan suljettu lopullisesti ulos mahdollisten selitysten joukosta. Tapahtumien kulun selvittäminenkin vie kuukaudesta kahteen, minkä jälkeen alkaa pitkäkestoinen tekninen tutkinta.

Pohjakosketuspaikka on kapealla väylällä, ja vastaava turma on sattunut samassa paikassa seitsemän vuotta sitten. Kapeikossa luoviminen on ruotsinlaivoille päivittäisrutiinia, mutta toisaalta virheisiinkään ei ole varaa. Onni onnettomuudessa oli, että rantakin oli lähellä, ja laiva saatiin ohjattua sinne uppoamisen estämiseksi.

Perusteellinen tutkinta on jälleen paikallaan sen selvittämiseksi, miten lähellä suuronnettomuusvaaraa todellisuudessa käytiin.

Kommentoi