Pääkirjoitus 22.9.2020: Nimityskiire osoittaa Trumpin epävarmuuden

Korkeimman oikeuden tuomarin Ruth Bader Ginsburgin kuolema perjantaina sähköistää Yhdysvaltojen presidentinvaalit, jotka eivät kaivanneet enää enempää sähköistämistä. 87-vuotiana kuollut Ginsburg ehti toimia tehtävässään 27 vuotta, mikä on maan historian pisin kausi korkeimman oikeuden naistuomarille. Liberaali Ginsburg oli jo eläessään legenda, joka tunnettiin etenkin naisten oikeuksien edistämisestä.

Presidentti Donald Trumpilla ja republikaanipuolueella on nyt tilaisuus nimittää korkeimpaan oikeuteen yksi konservatiivinen tuomari lisää, mutta kiire tulee. Presidentinvaaleihin on enää reilu kuukausi aikaa.

Amerikkalaisten mediatietojen mukaan Trumpilla on jo nimi valmiina. Hän on Amy Coney Barret, joka edustaa kristillistä oikeistoa. Arvomaailmaltaan Barret olisi Ginsburgin täydellinen vastakohta. Trump on jo kertonut valitsevansa naisen, ja joka tapauksessa kaikki hänen vaihtoehtonsa kannattavat vanhoillisia arvoja.

Ylimmän oikeusasteen tuomarien nimitykset ovat Yhdysvalloissa läpeensä poliittisia, sillä he ovat merkittävässä roolissa politiikan toimeenpanossa. Korkein oikeus tulkitsee perustuslakia ja linjaa muun muassa aborttioikeudesta ja aseenkanto-oikeudesta eli kysymyksistä, jotka jakavat kansakuntaa jyrkästi kahtia. Jos Trump saisi tahtonsa läpi, voimasuhteet tuomarikunnassa menisivät vanhoillisille 6–3, mikä vaikuttaisi merkittävästi kansalaisoikeuksien tulkintaan jatkossa.

Prosessi on mahdollista viedä läpi nopeutetusti, sillä nimityksen hyväksyvässä senaatissa on niukka republikaanienemmistö. Läpihuutojuttu ei kuitenkaan ole tulossa, sillä republikaanien riveistä on jo erottunut hankkeen vastustajia. Molemmista puolueista löytyy yhä omat maltilliset edustajansa. Kaikki republikaanisenaattorit eivät halua leimautua trumpilaisiksi.

Vaalien läheisyys on ongelma Trumpille. Kiirehtimällä hän epäsuorasti osoittaa, ettei luota itsekään uudelleenvalintaansa, toisin kuin rehvakkaissa puheissaan julistaa. Jos toinen kausi häämöttäisi, konservatiivisen nimityksen voisi tehdä kaikessa rauhassa normaalissa aikataulussa, joka vaatii tyypillisesti muutaman kuukauden.

Tuomarinimitys saattaa vaikuttaa liikkuviin äänestäjiin.

Demokraattien Joe Biden johtaa mielipidetiedusteluja Trumpia vastaan selvästi, mutta Trump on niin lähellä iskuetäisyydellä, että viimeisen kuukauden tapahtumilla voi olla ratkaiseva vaikutus.

Tuomarinimitys saattaa vaikuttaa etenkin liikkuviin äänestäjiin, joille kiista konkretisoi vastakkainasettelun arvokysymyksissä. Kosiskelemalla uskonnollista oikeistoa liikaa Trump voi menettää esimerkiksi vanhojen teollisuusalueiden "ruostevyöhykkeen" työväenluokkaisia kannattajia, joiden tuki ratkaisi hänelle voiton Hillary Clintonista neljä vuotta sitten.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.