Ääriliike hakee uutta uomaa

Uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) taival päättyi lopullisesti tiistaina Korkeimman oikeuden (KKO) antamaan lakkauttamismääräykseen. KKO:n mukaan PVL on tavoitellut natsi-Saksassa vallinnutta kansallissosialismia vastaavaa yhteiskuntajärjestystä ja nykyisten kansanvaltaisten rakenteiden kumoamista. Yhdistys on pyrkinyt loukkaamaan ja loukannut perus- ja ihmisoikeuksia. Sen nimissä on syyllistytty kiihottamiseen kansanryhmää vastaan, väkivaltaan ja muihin rikoksiin.

Omienkin tavoitteidensa kanssa ristiriitaisesti PVL vetosi sanan- ja yhdistymisvapauteen. PVL pitää näitä vapauksia pilkkanaan, sillä sen omassa ihanneyhteiskunnassa ne kumottaisiin ensimmäisinä. Vapaassa ja demokraattisessa yhteiskunnassa ei saa olla lainkaan sijaa PVL:n kaltaiselle järjestölle. Sen edustamaa natsiaatetta ja arvomaailmaa ei pidä vähäisessäkään määrin sietää.

Ratkaisu koskee jälleen vain kokoontumista PVL-tunnusten alla. Oikeuden määräyksellä ei voida estää ihmisten vapaamuotoista tapaamista keskenään. Onkin väistämätöntä, että uusnatsit hakeutuvat uusiin yhteyksiin, kuten kansallissosialistiseen "Kohti vapautta" -ryhmään.

Vaarana on tällöin, että järjestöjen lakkauttamisesta tulee yhteiskunnalle loputon oravanpyörä, kuten Poliisihallituksen poliisiylitarkastaja Heikki Lausmaa arvioi. Lopetettavaksi määrätyn toiminnan tosiasiallisesta jatkamisesta uudella nimellä tulisikin harkita sakkoa kovempaa seuraamusta, jolla olisi aitoa pelotevaikutusta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut