Estonian hylky ei jää rauhaan

Maanantaina tuli kuluneeksi 26 vuotta Talinnasta Tukholmaan matkalla olleen matkustajalautta Estonian uppoamisesta syysmyrskyssä Itämerellä. Onnettomuudessa kuoli 852 ihmistä, ja vain 137 pelastui.

Virallisessa onnettomuustutkinnassa turman syyksi osoitettiin keulavisiirin repeytyminen irti ja veden tulviminen autokannelle. Vastaava riski havaittiin vakavaksi laivaliikenteessä laajemminkin. Estonian kokemukset johtivat moniin parannuksiin merenkulun turvallisuudessa, muun muassa keulaporttien vahvistamiseen ja evakuointisuunnitelmien päivittämiseen.

Kaikkia virallinen loppuraportti ei ole kuitenkaan tyydyttynyt, ja erilaiset huhut ja salaliittoteoriat ovat jääneet elämään. Turman vuosipäivänä suoratoistopalvelu Dplayssä esitetyssä ruotsalaisdokumentissa väitetään, että aluksen kyljessä on suuri reikä. Dokumentin tekijöitä on syytetty hautarauhan rikkomisesta. Sen verran uskottavaa näyttöä he kuitenkin esittävät, että Ruotsin, Viron ja Suomen ulkoministerit kertoivat maiden arvioivan yhteisesti tuoreita väitteitä.

Alustavien asiantuntija-arvioiden mukaan on epätodennäköistä, että aukko olisi syntynyt räjähdyksessä, mutta se on kuitenkin vaatinut rajua iskua laivan kylkeen.

Estonian soisi vuosikymmenten jälkeen jo jäävän pysyvästi rauhaan. On kuitenkin oikein, että uusikin todistusaineisto käydään läpi perin pohjin, muutoin vain mielikuvitus on rajana tarinoissa turman perimmäisistä syistä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.