Finnpulpin yllä kysymysmerkkejä

Finnpulp Oy:n toimitusjohtajan Martti Fredriksonin Savon Sanomille (26.9.) antama haastattelu poiki odotetusti välittömiä kriittisiä kommentteja yhtiön suunnitelmia kohtaan. Luonnonsuojelujärjestöjen pohjoissavolaiset edustajat huomauttavat, että korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) päätöksen mukaan Kallaveden rehevöittävää kuormitusta ei ole lupaa lisätä. Ajatus päästökompensaatiosta ei heidän mukaansa toimi, ja myös Fredriksonin viittaus ympäristölainsäädännön muutokseen herättää ihmetystä (Lukijan Sanomat 29.9.).

Itä-Suomen yliopiston ympäristöoikeuden professorin Niko Soinisen ja ympäristöministeriön hallitusneuvoksen Oili Rahnaston arviot vahvistavat epäilyksiä (Savon Sanomat 30.9.). Soininen katsoo, että uusi tehdassuunnitelma edellyttäisi joko puhtaampaa tekniikkaa tai todennettavissa olevaa kompensaatiota. Rahnaston tiedossa taas ei ole olennaista lakimuutosta, johon Fredrikson viittaa, ellei hän tarkoita tarkistusmenettelyn poistamisen uudelleenarviointia.

Fredriksonin tässä vaiheessa kertomat suunnitelmat herättävät enemmän kysymyksiä kuin antavat vastauksia. On kuitenkin huomattava Fredriksonin lausunto, että yhtiöllä on pöydällä monenlaisia suunnitelmia ja erilaisia mahdollisuuksia edetä. On selvää, ettei Finnpulp lähde uuteen pitkään prosessiin vanhoista, jo kertaalleen oikeudessa kumoutuneista lähtökohdista. Kun yhtiö täsmentää aikeitaan julkisuuteen, myös yhteiskunnallinen keskustelu voi toden teolla alkaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.