Atso Almilan kolumni: Arvioimmeko jo arviomme?

Atso Almila

Atso Almila

Juuri kun Iivari Kafka oli avokonttorissa tekemässä itsearviointia suoriutumisestaan edellispäivän arviointipalaverissa (jossa tarkasteltiin byrokratian vähentämisen onnistumista osastolla), työpuhelimeen kilahti viesti ylemmältä taholta.

Työpuhelin oli ollut lomaviikot sekä lomautusviikot lataamattomana ja päivittämättömänä kassakaapissa osastopäällikön takana, sillä – vaikka kaikkiin laitteisiin ostettiin nykyään rajaton netti-, tekstaus- ja puheluaika paketin edullisuuden vuoksi – eihän laitetta saanut omana aikana käyttää. Sen tuli vain olla vastausvalmiina työjaksojen aikana, mieluiten myös viikonloppuina, jos oli syytä pyytää jokin lomake jo maanantaiksi edelleen arvioitavaksi ja eteenpäin toimitettavaksi.

Byrokratian vähentämiskulut olivat nousseet aina vain korkeammiksi, koska varsinaisten töitten tekemiseen oli jäänyt sähköisessä paperiviidakossa kovin vähän aikaa. Joten Iivarikin sai kutsun yt-neuvotteluihin. Hänen itsearviointinsa arviointipalaverista täytyi nyt tehdä erityisen huolella, että tehdyn arviointityön merkitys näyttäisi johdon silmissä erinomaisen painavalta. Ja konsulttien.

Gogol kuvasi byrokratiaa, jonka perintö on meillä vahva tsaarinvallan ajalta. Jatkuva suoritusmittaaminen on yritys virtaviivaistaa tekemistämme, mutta aiheuttaakin lisävaivaa ja paineita koko yhteisölle. Me olemme myös – ihan oikein – huolissamme turvallisuudesta, mutta rakenne, millä toimimme turvan ja tasapuolisuuden toteuttaaksemme, on jäykkä. Ja jäykemmäksi takkuaa.

Kun tietokoneohjelma vaatii ajanmukaistamista, siihen lisätään helposti lisää ja lisää tasoja, ruosteiset kohdat maalataan umpeen, irtoavien osien räminä korjataan vapahdusteipillä. Olisi näet liian iso vaiva purkaa koko sotku ja rakentaa homma alusta uudelleen, kunnollisemmaksi. Kallista? Ehkä akuutissa mielessä, mutta ajatellen tulevaisuutta, kestävämpi ratkaisu.

Krääsä toimii hetken, mutta siihen helposti päädytään, koska kilpailuttaja ei ole osannut asettaa muita ehtoja valinnalle, edullisuuden ohella. Kestävyys ja toimivuus maksavat.

Vapaaksi päästetty mieli koetaan vaaralliseksi.

Iivari Kafka oli hyvin koulutettu työhön tullessaan, mutta huono suunnittelu leikkasi häneltä siivet. Meillä pidetään paljon kynttilöitä vakan alla, koska vapaaksi päästetty mieli koetaan vaaralliseksi.

Kekseliäisyydelle pitää osata avata ovia.

Kirjoittaja on kuopiolainen kapellimestari ja säveltäjä.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut