Pääkirjoitus 5.10.2020 Juhlimista on pakko toistaiseksi hillitä

Hallituksen päätös anniskeluaikojen rajoittamisesta tämän viikon torstaista alkaen iskee syvän loven pubien ja yökerhojen kannattavuuteen. Toistaiseksi voimaan tulevien tiukennusten mukaan ravintoloiden on lopetettava alkoholin myynti keskiyöllä ja suljettava ovensa tuntia myöhemmin. Lisäksi viranomaiset voivat edelleen tiukentaa rajaa alueellisesti, jos koronavirus leviää kiihtymisvaiheeseen.

Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRan mukaan ravintoloiden ja yökerhojen nykyisestä 70 000 työpaikasta häviää rajoitusten ajaksi 20 000. Arvio on uskottava, sillä esimerkiksi ravintolaketju NoHo Partners ilmoitti viime viikolla pian hallituksen tiedotustilaisuuden jälkeen koko maata koskevista yt-neuvotteluista, joiden piirissä on 1 300 työntekijää.

Hallituksen perustelujen logiikka on kyseenalaistettu ajatuksella, että jatkossa asiakkaat pakkautuvat ravintoloihin entistä tiiviimmin eli riskialttiimmin. Tämän järkeilyn mukaan aukiolo olisi parasta vapauttaa kokonaan, jolloin vältyttäisiin tavanomaisilta sulkemisajan ruuhkilta narikoissa, nakkikioskeilla ja taksijonoissa.

Epidemian toisen aallon edetessä rajoitusten perustelut kuitenkin vankistuvat päivä päivältä. Keskiyön aikarajan ei pitäisi juurikaan vaikuttaa puhtaasti ruokaan ja ruokajuomiin keskittyvän ravintolatoiminnan edellytyksiin. Sen sijaan pubeissa ja yökerhoissa käyttäytyminen on aamuyöllä tyypillisesti humalahakuista, ja riskit kasvavat jokaisen promillen myötä. Ei ole tullut yllätyksenä, että anniskeluravintolat ovat toimineet koronalinkoina tartuntaryppäille ympäri Suomea. Yleinen etu vaatii väliaikaista ylettömän juhlimisen hillitsemistä, vaikka hinta onkin kova.

Päätös on voitu tehdä tietoisena siitä, että humalajuominen siirtyy jossain määrin yksityisyyden piiriin. Virus leviää tehokkaasti suuren joukon kokoontuessa yksityistiloihinkin, kuten tapahtui hiljattain nuorten mökkijuhlissa Tahkolla. Epidemian hallinnan kannalta olennainen ero on kuitenkin siinä, että kodeissa ja mökeillä sivulliset eivät joudu alttiiksi, ja tartuntaketjut voidaan jäljittää paljon tehokkaammin kuin kaupunkien yöelämässä.

Kun ravintola-alaa kuritetaan kansanterveydellisistä syistä, on samalla huolehdittava sen selviytymisestä. Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) ei lupaa kohdennettua tukea kevään tapaan, vaan suunnitteilla on uusi yleinen yritystuki (Yle 29.9.). Pääasia on, että apu tällä kertaa suunnataan yrityksille, jotka ovat aidosti ja vakavimmin kärsineet koronasta. Anniskeluravintolat kuuluvat tällä perusteella listan kärkipäähän.

Anniskeluravintolat ovat toimineet koronalinkoina.