Pääkirjoitus 6.10.2020: Poliisin voimankäyttöä arvioitava kokonaisuutena

Poliisin kaasusumutteen käyttö Elokapina-mielenosoituksen hajottamiseksi on johtanut valtakunnansyyttäjän esiselvitykseen ja Helsingin poliisilaitoksen selvitykseen Poliisihallitukselle. Onkin sekä mielenosoittajien että poliisin oikeusturvan kannalta paikallaan, että tilanteet Helsingin Kaisaniemessä lauantaina käydään perinpohjaisesti läpi. Koska tapahtumien kulku on jäänyt julkisuudessa hajanaisten tietojen varaan, on tarpeen selittää kansalaisillekin, mitkä tarkkaan ottaen ovat mielenosoittajien ja virkavallan oikeudet ja velvollisuudet.

Poliisin tulee noudattaa työssä vähimmän haitan periaatetta. Ensitiedot siitä, että poliisi oli käyttänyt pippurisumutetta rauhanomaisen mielenosoituksen hajottamiseen, kuulostivat vakavasti ylimitoitetulta voimankäytöltä. Aiheesta väitellyt oikeustieteen tohtori Henri Rikander toteaa, että passiivista vastarintaa tekevää ihmistä ei saa pakottaa esimerkiksi patukalla liikkeelle. Kadunvaltaustilanteissa poliisi on yleensä kantanut veltoiksi heittäytyneet mielenosoittajat pois (Yle 4.10.).

Helsingin poliisin tiedonanto maanantaina toi lisävalaistusta mielenosoituksen kulkuun. Poliisin mukaan mielenosoittajien kanssa oli sovittu tietystä reitistä, mutta tästä poiketen 150 henkeä muodosti tiesulun, ja myöhemmin osa siirtyi entistä vilkasliikenteisemmälle kadulle. Mielenosoittajia yritettiin kantaa tien sivuun, mutta he palasivat takaisin. Tilanne vaati 24 partion työvoiman usean tunnin ajan, mikä oli pois muilta hälytystehtäviltä kiireisenä lauantai-iltana.

Poliisin tapahtumaselostus sopii täysin yhteen sen kanssa, mitä tiedetään Elokapina-liikkeen toiminnasta ympäri maailmaa. Nopeita toimia ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi ajava liike on tunnettu massiivisista kadunvaltauksista suurkaupungeissa, mutta myös siitä, että se pyrkii konfliktiin poliisin kanssa. Elokapina tähtää julkilausutusti joukkopidätyksiin, jotka liikkeen uskon mukaan johtavat yhteiskunnan rakenteelliseen muuttumiseen.

Viikonloppuna toistetut väitteet, että poliisi on käyttänyt sumutetta rauhanomaisiin mielensoittajiin, tai toiminut vain liikenteen sujuvuuden takaamiseksi, ovat tarkoitushakuisia yksinkertaistuksia. Elokapina on yleisesti tiedossa olevan taktiikkansa mukaisesti pyrkinyt päätymään uhriksi. Se on suunnitelmallisesti poikennut sovitusta, hakenut mahdollisimman laajaa huomiota, ja onnistunut tavoitteessaan.

Poliisin toimintaa on tässäkin tapauksessa tarkasteltava kokonaisuutena ja asiayhteydessään. Poliisi on olosuhteet huomioidenkin voinut tehdä virheen kaasusumutteen käytössä. Esimerkiksi mielenosoittajien kantaminen yksitellen putkaan olisi voinut olla keino välttyä kovemmilta toimilta. Virkavallan ei pitäisi koskaan provosoitua, vaikka sitä tarkoituksella provosoitaisiin.

Elokapina tähtää julkilausutusti joukkopidätyksiin.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.