Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sami Vainion kolumni Eläinten hiljainen viikko

Helsingin kauppakeskus Triplan lasiseinään muuttomatkallaan törmänneet tiaiset.

Amazonilla metsiin palaneet jaguaarit, kaimaanit, vyötiäiset, kauriit, tapiirit, apinat, nenäkarhut ja muut vähintään sadattuhannet eläinyksilöt. Tulta paenneet, joiden sademetsäkoti hakataan savanniksi, jotta ihmiset saavat lihaa, soijaa ja terassilautoja (Yle 3.10.).

Toisaalla ihmiset, joiden mielestä eläinten kohtalon surkuttelu on naurettavaa nyyhkytystä. Omalla suunnallaan aktivistit, jotka tekevät eläinsuojelun naurunalaiseksi puolustamalla elinvoimaisten lajien, kuten valkoposkihanhen pitämistä rauhoitettuna.

Jokaisen elävän olennon on kuoltava, jotta elämä voisi uudistua. Tässä kiertokulussa ihminen on saattanut kuoleman niskan päälle. Ihmisen typeryyden ja pahuuden riemumarssi tallaa muun elämän jalkoihinsa.

YK:n syyskuun puolivälissä julkistaman biodiversiteettiraportin mukaan monimuotoisuuden hupenemistahti on ennennäkemätön aikana, jona ihminen on asuttanut maapalloa. Suurin uhka on metsäkato, etenkin metsien raivaaminen pelloiksi.

Syyskuun lopussa Suomi ja yli 60 muuta valtiota sitoutui lupaamaan välittömiä toimia luonnon tuhoutumisen estämiseksi.

Eläinyksilöllä on väliä.

Suomessa vietetään paraikaa Suomen Eläinsuojelun (SEY) julistamaa eläinten viikkoa, tällä kertaa kissateemalla. Kissaongelma on kaksinainen. Toisaalla ovat leikkaamattomien kissojen hallitsemattomasti leviävät populaatiot, toisaalla kaltoin kohtelu, hylkääminen ja tappaminen.

Koronakriisin seurauksena lemmikin on hankkinut moni ihminen, joka ei ole tullut lainkaan ajatelleeksi sen hoitamisesta seuraavaa vaivaa. Kissa tai koira on kuin lelu, jonka voi viskata sivuun, kun ei enää huvita.

Tuotantoeläinten, kuten nautojen, sikojen ja lampaiden näännyttämisestä hengiltä seuraa vain ehdollista vankeutta. Kaikki esimerkkejä siitä, että eläimiä kohdellaan pelkkinä esineinä, ei tuntevina olentoina. Oma lukunsa on eläinten tahallinen kiduttaminen. Onneksi en ole diktaattori, en antaisi armoa tähän syyllisille.

Merikotka oli ajautunut elokuussa Kuopion Julkulassa rantaan uistin suussa. Suomen Eläinsuojelun vapaaehtoinen eläinsuojeluneuvoja Minna Pellinen otti kotkan hoitaakseen. Viimeisimmän tiedon mukaan toipunut ja lähettimellä varustettu lintu lenteli Paimion seudulla (Savon Sanomat 15.9.).

Eläimillä ei ole sanoja. Ne iloitsevat ja kärsivät, taistelevat, lisääntyvät ja kuolevat ihmiseltä hiljaa. Eläinyksilöllä on kuitenkin väliä. Ne muodostavat populaatioita ja edelleen lajeja, ja kaikki yhdessä monimuotoisuuden, joka on meidänkin elämämme edellytys.