Pääkirjoitus 9.10.2020: Puoluekannatuksissa tyyntä myrskyn edellä

Puolueiden gallupluvut ovat jämähtäneet paikoilleen, kun Ylen tuoreessa mittauksessa kaikki muutokset mahtuvat virhemarginaaliin. Muuttumattomuuteenkin sisältyy draamaa, sillä keskustassa odotettiin käännettä parempaan ensimmäiseltä gallupilta, joka on tehty Annika Saarikon puheenjohtajakaudella. Puoluejohtajan vaihdos ei kuitenkaan ole vielä vaikuttanut keskustan kannatukseen, joka on juuttunut 11–12 prosentin välille.

Väliaikatulos osoittaa, että Saarikkoon keskustan pelastajana kohdistuneet odotukset ovat olleet osin ylimitoitettuja ja epärealistisia. Keskusta menee kuitenkin hänen johdollaan kevään kuntavaaleihin. Katri Kulmunin korvaaminen puoluekokouksessa Saarikolla oli ennen muuta uskottavuuskysymys.

SDP jatkaa ylhäisessä yksinäisyydessään 21–22 prosentin haarukassa. Saarikon, pääministeri Sanna Marinin (sd.) ja muiden hallituspuolueiden johtajien yhteistyö toimi ratkaisukeskeisesti syksyn budjettiriihessä, jossa saatiin aikaan kompromisseja muun muassa vaikeista ympäristökysymyksistä. Yhteishenkeä kuitenkin koettelee yhä enemmän, jos kannatusepäsuhta pääministeripuolueen ja hallituskumppanien välillä jatkuu.

Myöskään oppositiopuolue kokoomuksen ja SDP:n otattelu valtionvelkaa reilusti lisäävästä budjettiesityksestä ei ole vaikuttanut kummankaan lukemiin. Metsäteollisuuden ilmoitus työehtosopimusneuvottelujen siirtämisestä paikallistasolle ei puolestaan ole ehtinyt näkyä vielä tuoreessa gallupissa. Marinin yrityksille ja työnantajaliitoille osoittamat vaatimukset yhteiskuntavastuusta eivät ole ainakaan heikentäneet SDP:tä. Työmarkkinakiistojen kärjistyminen voi jatkossa korostaa vasemmiston ja oikeiston vastakkainasettelua, jolloin työväestö saattaa hakea turvaa SDP:stä ja vasemmistoliitosta. Kokoomuksen kannalta riskinä on, että konservatiivisesti ajattelevia työntekijöitä valuu perussuomalaisten joukkoon.

Keskustan osa ei ole kadehdittava, sillä kentällä kysellään jälleen puolueen linjan perään, jos hallituspolitiikka mielletään liian vihervasemmistolaiseksi.

Suurin muutoksen siemen itää kuitenkin koronaepidemian etenemisessä. Pandemian hillinnän onnistuminen keväällä nosti SDP:tä, mutta kansantalous ei enää kestä yhteiskunnan pitkää sulkua. Kansalaiset alkavat väsyä rajoitustoimiin, joille ei näy loppua, puhumattakaan yrittäjistä.

Hallituspuolueiden kannatuksen kehittyminen riippuu siitä, miten ne onnistuvat likimain mahdottomassa tehtävässä, epidemian rauhoittamisessa ja talouden pyörien pyörimisen mahdollistamisessa yhtä aikaa.

Muuttumattomuuteenkin sisältyy draamaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.