Helka Shecterin kolumni: Tyttölapsenkin äiti ja ylpeä molemmista

Helka Shecter

Helka Shecter

Tänään on Kansainvälinen tyttöjen päivä, toiselta nimeltään Kansainvälinen tyttölapsen päivä. Tämä jälkimmäinen nimi johtaa ajatukset erityisesti siihen, että monissa maissa poika on toivotumpi lapsi.

Tiedetään, että esimerkiksi Aasian maissa tyttövauva saatetaan jättää heitteille. Tai lapsen sukupuoli selvitetään ultraäänellä, ja jos tulossa on tyttö, tehdään abortti. Tämä ei ole köyhille perheille mahdollista, mutta nimenomaan varakkaille, usein koulutetummille perheille voi olla.

Semmoista siellä kaukana. Mutta lähempääkin löytyy samaa asennetta, toki paljon lievemmässä muodossa. Muistan olleeni todella hämmentynyt, kun tuttava onnitteli toisen lapseni syntymää sanoen, että no kyllä te varmaan nyt olette onnellisia kun tuli poika.

Tyttölapsista voi tulla kaikkialla yhtä toivottuja kuin pojistakin, kun yhteiskunta haluaa tarjota molemmille samat mahdollisuudet. Kun myös tytöt voivat käydä koulua, työskennellä kaikissa ammateissa, periä omaisuutta ja hallita sitä ja vaikka vielä käyttää isänsä sukunimeäkin niin halutessaan, on heillä myös mahdollisuus auttaa vanhempiaan näiden ikääntyessä. Useinhan vanhuuden turva on osasyynä haluta poikavauvoja.

Tyttöjen aseman parantaminen on monisyinen asia, ja sitä kuvastavat tyttöjen päivän vuotuiset teemat: ihmisoikeudet, loppu lapsiavioliitoille, ilmastonmuutos, lapsiäitiys, turvallinen koulutus. Päivää on vietetty vuodesta 2012 alkaen, ja tänä vuonna teemana on verkkohäirintä. Maailman digitalisoituessa on välttämätöntä, että tytöt voivat tasa-arvoisesti poikien kanssa käyttää Internetiä sosiaalisen median alustoineen ilman pelkoa.

Kun meillä 16-vuotias Aava Murto tyttöjen päivän hengessä sijaisti pääministeri Sanna Marinia viime keskiviikkona (SS 8.10.) ja valtioneuvosto twiittasi tästä, viestiin tuli heti ilkeitä kommentteja.

Tyttöjen aseman parantaminen on monisyinen asia.

Pinnalta katsoen meillä kaikki on hyvin, mutta nuivat asenteet istuvat tiukassa ja piiloutuvat usein näennäisen tasa-arvoajattelun taakse: missäs pojat? No, 19.10. on kansainvälinen miesten ja poikien päivä.

Tyttöjen päivänä on tarkoitus myös iloita tyttölapsista ja juhlia heitä – hiljaisia ja suupaltteja, touhuavia ja mietiskelijöitä, puussakiipeilijöitä, runotyttöjä ja prinsessoita, luonnontieteilijöitä, muusikoita ja käsillään tekijöitä – ihan kaikkia. Heistä kasvaa lisää tulevaisuuden tekijöitä, jotka valtaavat yhä uusia polkuja myös ammatillisesti.

Kirjoittaja on yhteisötoimittaja.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.