Varastokirjasto kuuluu Kuopioon

Taistelu Varastokirjastosta on tullut onnelliseen välipäätökseen, jossa sen sijaintipaikkaa ei aseteta kyseenalaiseksi ainakaan kuluvalla hallituskaudella. Tuoreen tiede- ja kulttuuriministerin Annika Saarikon (kesk.) päätöksellä Varastokirjasto jatkaa toimintaansa itsenäisenä opetus- ja kulttuuriministeriön alaisena laitoksena Kuopiossa.

Vuonna 1989 Kuopion Päivärantaan perustetun kansallisen Varastokirjaston sijainnista on väännetty toissa hallituskaudesta saakka. Tuolloin käynnistetystä valtion keskus- ja aluehallinnon virastoselvityshankkeesta Virsusta lähtien Varastokirjastoa on eri selvityksissä ohjattu sulautettavaksi suurempaan kokonaisuuteen, viime vaiheessa Kansalliskirjaston yhteyteen Mikkeliin.

Sulauttamisessa ei olisi toiminnallisesti tai taloudellisesti järkeä, sillä Kuopion pieni yksikkö on kustannustehokas. Keskittämishanke jäi kuitenkin pyörimään valtionhallintoon ikiliikkujaksi.

Vielä kesällä heräsi epäilyksiä, että savonlinnalainen tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.) junailisi varastokirjastoa Mikkeliin. Savo-Karjalan vaalipiirin kansanedustajat esittivät yhteiskannanoton Kuopion-yksikön puolesta. Spekulointi loppui vasta, kun Saarikko laittoi sille ministerinä pisteen.

Päätös antaa viimein työrauhan Varastokirjastolle. Se on tarpeen, jotta toimintaa voidaan kehittää Kuopiossa. Materiaalin likimain kolmen hyllykilometrin vuotuinen kasvu vaatii tilojen peruskorjausta ja kasvattamista.