Pääkirjoitus 15.10.2020: Poliisin on oltava läsnä koko maakunnassa

Itä-Suomen poliisilaitoksen strategiaryhmän esitys palvelujen karsimisesta kuohuttaa asukkaita Sisä-Savossa ja Koillis-Savossa. Työryhmä ehdottaa, että molempien seutukuntien poliisipartiot aloittaisivat työvuoronsa Kuopiosta. Myös rikostutkijoiden määrää Juankosken ja Suonenjoen yksiköissä vähennettäisiin.

Lakkautuslistaan sisältyvät molempien poliisiasemien lupapalvelut sekä Iisalmen poliisivankila. Ylä-Savossa kiinniotettuja kuljetettaisiin Kuopioon. Lisäksi rekrytoinnissa haettaisiin jatkossa moniosaajia, joiden pitäisi työskennellä kentällä ja tutkinnassa.

Mikä hämmästyttävintä, Itä-Suomen poliisipäällikön Mikko Masalinin mukaan kyse ei ole säästöohjelmasta. Palvelut pysyvät hänen mukaansa ennallaan, sillä Juankosken ja Suonenjoen asemille jää vielä työntekijöitä. Kuntien kuulemiseen ei ole tarvetta, sillä palveluja ei heikennetä vaan kehitetään. Masalin perustelee strategiatyötä vastaamisena väestönkehitysennusteisiin ja valmisteilla oleviin lainsäädäntöhankkeisiin.

Hallinnollisella kapulakielellä ei kuitenkaan voida peittää sitä, että seutukuntien asukkaiden näkökulmasta palvelut heikkenevät olennaisesti. Jo pelkästään poliisin näkyvyydellä kylänraiteilla on rauhoittava vaikutus, ja vastaavasti virkavallan poissaolo synnyttää levottomuutta ja turvattomuutta. Myös rikollisille lähtee poliisin vetäytymisestä viesti, että alueet ovat entistä vapaampaa temmellyskenttää.

Strategiaryhmän perustelut ontuvat monessa kohtaa. Väestöennusteisiin viittaaminen on erikoista, kun puhutaan vuosista 2021–22, jolloin ei ole luvassa mitään dramaattista muutosta. Monitekeminen ei välttämättä tuo tehokkuutta, sillä yksi työntekijä voi tehdä vain yhtä asiaa kerrallaan. Pirstaleiset toimenkuvat voivat päinvastoin haitata pitkäjänteistä tutkintaa.

Outona voi pitää myös työryhmän ehdotusten ajoitusta ja Masalinin viittausta lainsäädäntöhankkeisiin. Maan hallitus on viestinyt julkisuuteen, että tavoitteena on edistää hälytyspalveluiden yhdenvertaisuutta. Poliisihallituksen asettama työryhmä esitti heinäkuussa julkistetussa selvityksessä juuri pisimpien vasteaikojen lyhentämistä. Ehdotetut järjestelyt Pohjois-Savossa saattavat päinvastoin pidentää odotusaikaa syrjäseutujen hälytysajoissa.

Asukkaiden näkökulmasta palvelut heikkenevät olennaisesti.

Myöskään poliisin määrärahoihin ei pitäisi olla tulossa leikkauksia. Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) on päinvastoin kautta rantain lupaillut, että poliisien määrää mieluummin lisätään kuin vähennetään hallituskaudella.

Olisi epäviisasta osoittaa sisäministeriölle, että Pohjois-Savossa pärjätään vähemmällä juuri, kun resursseja saattaisi olla tulossa lisää. Mitään ei ole vielä päätetty, joten strategiatyö voidaan hyvällä tahdolla nähdä visiointina tulevaisuuteen. Kenties joskus tulevaa tautia ei kannata ehdoin tahdoin sairastaa vielä ensi eikä seuraavana vuonna.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu