Pääkirjoitus 16.10.2020: Yhteiskunnan sulku vasta vihoviimeinen keino

Hallitus kokoontui torstaina jälleen vakaviin neuvotteluihin ja tiedotustilaisuuteen uusista koronavirusepidemian rajoitustoimista, mutta kevään tapahtumat eivät toistu sellaisinaan. Valmiuslakiin ei ainakaan toistaiseksi turvauduta eikä koko yhteiskuntaa laiteta säppiin. Hallitus antoi joukon suosituksia, mutta päätösvalta varsinaisista määräyksistä on tartuntatautilain mukaisesti alueellisilla viranomaisilla.

Suosituksetkin on tarkoitettu noudatettaviksi. Ne toimivat myös paikallisen päätöksenteon yhdenmukaisuuden tukena. Toimenpiteiden voimakkuus riippuu sairaanhoitopiirikohtaisesta epidemian laajuudesta, joka on jaoteltu kolmeen vakavuusasteeseen perustasosta kiihtymis- ja leviämisvaiheeseen.

Pahimmillaan paikalliset toimet eivät juuri poikkea siitä, mihin keväällä jouduttiin. Kiihtymisvaiheessa olevilla alueilla kokoontumisraja olisi 20 henkeä, leviämisvaiheessa 10. Yleisötilaisuuksissa ensin puolitettaisiin normaali osallistujamäärä ja tarvittaessa tilaisuudet kiellettäisiin.

Hyvää uudessa strategiassa on se, etteivät epidemiaryppäät pakota sulkemaan paikkoja toisella puolella maata. Alueellisuus kuitenkin vaatii ihmisiltä tarkkaavaisuutta ohjeiden seuraamisessa.

On kohdattava tosiasia, että yrittäjillä ja työntekijöillä on edessä pitkä ja raskas koronatalvi. Monet joutuvat elämään epävarmuudessa, jossa arvuutellaan lähinnä kielteisiä vaihtoehtoja. Vaarassa ovat pitkälti samat toimialat kuin keväälläkin: ravintolat, matkailu, kulttuuri, tapahtumat, liikuntapalvelut – viime kädessä kaikki, missä ihmiset ovat fyysisesti tekemisissä keskenään. Rajoitusten alueellisuus ja joustavuus lisäävät epävarmuutta ja tekevät pitkäjänteisen suunnittelun usein käytännössä mahdottomaksi.

Koronatilanne merkitsee myös etätyösuosituksen paluuta. Turhia riskejä ei taaskaan kannata ottaa töissä tai opinnoissa, joissa voidaan suoriutua tyydyttävästi etänä. Samalla työnantajien ja oppilaitosten on panostettava muilla tavoin yhteisöllisyyteen ja hyvinvointiin.

Kukaan ei pidä rajoitustoimista, mutta niitä ei tehdä turhaan. Viimeisten kahden viikon aikana tartunnat ovat koko maassa noin kaksinkertaistuneet edellisistä kahdesta viikosta. Huolestuttavinta on, sairaanhoidossa olevien määrä on yli tuplaantunut. Jos epidemian leviämistahti jatkuisi samana, terveydenhoito ennen pitkää romahtaisi. Sen estämiseksi ryhdyttäisiin kuitenkin sulkutoimiin, jotka tarvittaessa ylittäisivät ankaruudessaan kevään rajoitukset. On jokaisen kansalaisen asia toimia arjessaan niin, että pahimmilta vaihtoehdoilta vältytään.

On kohdattava tosiasia, että edessä on pitkä koronatalvi.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.