Päätoimittajalta: Masked singers @MarinSanna ja @mapetti

Seppo Rönkkö

Seppo Rönkkö

Suomi on selviytynyt koronapandemiasta ainakin toistaiseksi hyvin. Kevättalvella otettiin käyttöön valmiuslaki, jolla torpattiin vitsauksen laaja leviäminen. Kesällä lomailevat suomalaiset saivat virukselta rauhaa, mutta syksyn tullen on rähinä päällä.

Korona on saanut otetta eri puolilla maata ja uusia rajoitustoimia suunnitellaan. Kansalaisia hämmentää kuitenkin se, kun keskeiset poliitikot ja virkamiehet vääntävät kevään tapahtumista.

Keskiössä on, suosittiko jokin käyttämään kasvomaskeja vai ei. Viime päivinä sanailu kävi pääministeri Sanna Marinin (sd.) ja Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtajan Markku Tervahaudan välillä.

Perin kummallista oli, että maskiasiassa @MarinSanna ja @mapetti sirkuttivat pikkutunneilla pikaviestipalvelussa Twitterissä. Virallinen lopputulema on, ettei THL ei suositellut maskien käyttöä, mutta Tervahaudan mukaan sosiaali- ja terveysministeriö esti virastoa antamassa maskien käyttöön liittyvää tietoa.

Palautetaan mieliin kevään tapahtumia.

Kun Tervahauta puhui kangasmaskin käytön puolesta koronan torjunnassa huhtikuussa, sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila (sd.) kiirehti teilaamaan esityksen Tervahaudan yksityisajatteluna.

Kansalaisten mieliä hämmennettiin lisää touko-kesäkuun vaihteessa.

Valtiosihteeri Martti Hetemäen johtamaa hallituksen exit-työryhmää avustanut tiedepaneeli totesi kasvomaskit hyödyllisiksi koronan torjunnassa. Sosiaali- ja terveysministeriö halusi teettää oman selvityksensä: ei tieteellistä näyttöä kasvomaskien hyödyistä.

Miksi exit- työryhmän näkemys ei saanut kannatusta, vaikka useassa muussa maassa maskit olivat jo laajasti käytössä?

Eikä siinä vielä kaikki. Varhilalle kansliapäällikkökisan hävinnyt edeltäjä Päivi Sillanaukee (kok.) julisti maaliskuun lopulla, että Huoltovarmuuskeskuksen ovet ovat avoinna. Viesti oli, että tavaraa riittää.

Nyt on Marininkin suulla tullut todettua, ettei niin ollut. Sekamelskaskassa kansalainen on ollut maskissa kuin jääkiekkomaalivahti maalinedusruuhkassa.

Koronan hallinnassa ei ole liikaa pyydetty, että poliitikot ja virkamiehet sekä valtakunnallisesti että alueellisesti antavat selkeää ja totuudenmukaista viestiä.

Vakavassa tilanteessa ei ole kenelläkään varaa herkkähipiäisyyteen tai kiillottamaan poliittista kilpeään.

Sekin on hyvää viestintää, jos nostaa käden ylös virheen merkiksi tai ei sorru pyörittämään väsymätöntä puppugeneraattoria, joka kääntyy vitsiksi esittäjäänsä vastaan.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.