Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Terrorismin uhka ei väisty

Opettajan raaka murha Ranskassa tuo mieliin synkkiä kaikuja vuodelta 2015, jolloin islamistiset terroristit tunkeutuivat satiirilehti Charlie Hebdon toimitukseen ja surmasivat 12 henkeä. Sytykkeenä molemmissa tapauksissa toimivat pilakuvat profeetta Muhammadista.

Suuriin ihmisjoukkoihin kohdistuvan terrori-iskun mahdollisuus on väistynyt taka-alalle Euroopassa jälleen kiristyvien kokoontumisrajoitusten myötä. Islamistisen terrorismin uhka ei ole kuitenkaan väistynyt.

Kuohunta Charlie Hebdon ympärillä käynnistyi jälleen alkusyksystä, kun lehti julkaisi uudelleen Muhammad-pilakuvia. Syyskuun lopulla lihakirveellä varustettu mies haavoitti kahta henkilöä toimituksen ulkopuolella.

Perjantaina murhattu opettaja oli esitellyt aiemmin pilapiirroksia ilmaisunvapautta käsitelleen tunnin yhteydessä. Poliisi ampui teosta epäillyn tshetsheenitaustaisen pakolaismiehen.

Tuhansia ranskalaisia kokoontui sunnuntaina Pariisiin osoittamaan mieltään sananvapauden ja opettajien puolesta. Ranskassa korostetun uskontoneutraali hallinto ja ehdottomana arvona pidettävä sananvapaus ajautuvat helposti törmäyskurssille islamistisen fundamentalismin kanssa.

Maasta löytyy myös valistuneita äänenpainoja, joiden mukaan Muhammad-pilakuvilla ei saada aikaan mitään hyvää. Asiasta on kuitenkin voitava keskustella avoimesti niin kouluissa kuin mediassakin. Sananvapauteen liittyy vastuu, mutta sen ei pidä taipua väkivallan uhan edessä.