Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Turvallisuus edellä metsälle

Maastopyöräilijän kuolema metsästäjän ampumaan luotiin Urho Kekkosen kansallispuistossa Lapissa viikonloppuna järkyttää luonnossa liikkujia. Pyöräilijän osumisessa sattumalta linnustajan kiväärinluodin lentoradalle on mukana äärimmäistä huonoa onnea.

Metsästäjää epäillään tutkinnan alkuvaiheessa törkeästä kuolemantuottamuksesta. Yleisesti ampumaan valmistautuvan on varmistuttava aina siitä, että kohde on sallittu eikä taustalla ole ihmisiä. Vaatimus korostuu, kun ammutaan kiväärillä, jonka luoti voi kantaa useita kilometrejä.

Metsästysporukoissa vahingonlaukauksia on aika ajoin sattunut, mutta sivullisen joutuminen uhriksi on hyvin epätodennäköistä. Suomen metsissä voi yhä vaeltaa turvallisin mielin.

Riskit kuitenkin kasvavat, kun luontoharrastusten suosio lisääntyy. Esimerkiksi Kuopiossa aseita myyvät liikkeet kertovat, että metsästysaseet tekevät kauppansa buumiksi asti (Savon Sanomat 20.10.). Samaan aikaan koronarajoitukset vetävät kaikenlaisia reippailijoita luontoon.

Maastopyöräilijöiden kesken viikonlopun tragedia on herättänyt pohdinnan paikantamisen tarpeesta. Ajantasaisen karttasovelluksen kuten Metsähallituksen retkikartta-palvelun avulla metsästäjät ja muut luonnossa liikkujat saisivat tiedon toistensa sijainnista (Yle 20.10.).

Ajatus on kehittämisen arvoinen, kunhan tiedostetaan, ettei sovelluksella voida korvata normaalia varovaisuutta. Lopullinen vastuu on aina metsästäjällä ennen laukaisupäätöstä.