Marita Tiihosen kolumni: Hahmoton rahastuskeino: Mikä ihmeen perusmaksu?

Marita Tiihonen

Marita Tiihonen

Olet varmasti huomannut, että viime vuosina moniin laskuihin on hiipinyt perusmaksu. Niin on esimerkiksi vakuutusmaksuissa, jätehuollon laskuissa, vesimaksuissa ja viimeaikoina kovasti puhuttaneissa sähkölaskuissa.

Mikä on tämä perusmaksu, jolla on tapana vaivihkaa kallistua vuosi vuodelta?

Perusmaksu on epämääräinen kooste "palveluja" ja niiden ylläpitämistä, joita on niputettu kyseisen maksun sisään. Harvemmin laskun maksaja edes tietää, mistä maksaa perusmaksussa. Asiakkaalla ole valtaa vaikuttaa perusmaksun hintaan, saati vaatia sen poistoa.

Itse soitin aikoinaan paikalliseen jäteyhtiö Jätekukkoon, kun laskuun tupsahti perusmaksu. Halusin tietää, mistä oikein maksan. Perusmaksulla kuulemma kustannettiin minulle jätenuvontaa, vihkosia ja esitteitä. Totesin, että en tarvitse neuvontaa, joten en halua maksaa näistä palveluista. Arvaatte varmaan, sainko huojennusta.

Otetaan esimerkiksi erään rautalampilaisen kuluttajan sähkölasku. Hän ostaa sähkön Fortumilta. Tarkastelukuukauden ajalta sähkön kulutus on 469 kilowattituntia, ja hinta 27,60 euroa. Savon Voiman verkkoyhtiö perii sähkönsiirrosta 4,52 senttiä kilowattitunnilta eli siirtohinta on 21,20 euroa.

Perusmaksu kurittaa asiakasta aina yhtä paljon.

Tämän päälle siirtolaskussa on perusmaksu, joka on 32,92 euroa kuukaudessa. Perusmaksun määrä riippuu sulakekoosta. Siirtohintaan lisätty perusmaksu nostaa rautalampilaisen omakotiasujan siirtohinnan lähes 12 senttiin kilowattitunnilta. Tämän lisäksi laskussa on verot ja huoltovarmuusmaksu.

Kiinteähintainen perusmaksu kurittaa asiakasta aina yhtä paljon riippumatta sähkönkulutuksesta. Pienellä kulutuksella maksat siis suhteessa enemmän sähkönsiirrosta, jonka hintaan myöskään et voi mitenkään vaikuttaa. Perusmaksua ovat arvostelleet muun muassa kesämökkiläiset ja maanviljelijät.

Kun kritisoidaan sähköyhtiöiden ansaintalogiikkaa, olisi syytä pureutua perusmaksun sisältöön. Siirtohintojen korotuksia on perusteltu verkon ylläpitokustannuksilla. Sillä perustellaan myös perusmaksua. Kun on kerran sähköliittymän maksanut, niin montako kertaa se pitää maksaa uudelleen? Nimittäin mittarin asennuksesta ja tarkistuksesta sekä muista palveluista sähköyhtiö laskuttaa vielä erikseen.

Kysyttyäni Savon Voimalta perusmaksun luonteesta yhtiö huomauttaa, että Energiateollisuuden arvion mukaan 90 prosenttia sähkönsiirtotoiminnan kustannuksista on siirretyn energian määrästä riippumattomia kustannuksia, mikä selittää perusmaksun suhteellista osuutta verkkopalvelumaksuissa.

Toimiala on siirtymässä ensi keväänä käyttämään siirtomaksun sijasta termiä verkkopalvelumaksu, joka sisältää sekä perusmaksun että siirtomaksun.

Savon Voiman mukaan hinnoittelu tehdään kokonaisuuksittain erilaisille tyyppikäyttäjille kuten sähkölämmitteinen pientalo tai kerrostalohuoneisto. Verkkopalvelumaksulla katetaan kaikki kulut sähköntuotantolaitoksesta käyttöpaikkaan.

Sopii toivoa, ettei uusi maksutyyppi entisestään hämmennä asiakkaita.

Kirjoittaja on uutistoimittaja.

Kommentoi