Päätoimittajalta: Älä jakele toisen omaa

Seppo Rönkkö

Seppo Rönkkö

Meille tiedotusvälineisiin tulee säännöllisin väliajoin palautetta, miksi verkkosivuillamme oleva ja mahdollisesti sosiaalisen median kanavissamme jakamamme sisältö on maksullista.

Syy on yksinkertainen. Ammattijournalistimme tekevät laadukasta materiaalia. Se ei synny ilmaiseksi. Tekemisellä on hintansa.

Voisi asettaa vastakysymyksen: miksi verkossa olevan materiaalin pitäisi olla maksutonta, jos se lehdessä on maksullista?

Kaupallisen median on myös saatava elääkseen tuloja. Niistä merkittävä osuus kertyy sisällöistä. Toimintaa ei valtio – siis me veronmaksajat – rahoita. Sellaista ei ole kuin lehtivero, joka menisi suoraan palkasta.

Huomattavaa myös on, että sanomalehdet verkkosisältöineen ovat tutkitusti säilyttäneet asemansa luotettavana uutislähteenä. Eli kysyntää sisällöille on.

Riippumaton moniarvoinen media on länsimaisen demokratian kivijalkoja.

Sosiaalisen median käyttöön liittyy piirteitä, jotka ovat osin tarkoituksellisia, osin puhdasta ajattelemattomuutta ja sitä, ettei toimintatapoja tunneta. Siihen sortuu kokemuksen mukaan keskeisissä päättävissä olevia tai jopa alalla toimivia.

Yleistä on, että lehtijutuista otetaan kuvakaappauksia, joita sitten laitetaan luettavaksi sosiaalisen median alustoille.

Siinä ei ole tullut mieltäneeksi, että jaossa on toisen omaa, vaikka taustalla saattaa olla hyvä tarkoitus. Esimerkiksi laitetaan muillekin luettavaksi ansiokas artikkeli. Juuri sitä laadukasta journalismia, joka vaatii aikaa ja osaamista. Taustalla voi olla myös puhdasta oman tuotteen markkinointia.

Kerrataan hieman pelisääntöjä.

Lehtijutuista otettujen kuvakaappausten eli valokuvien jakaminen sosiaalisessa mediassa edellyttää tekijänoikeuden hallitsijan lupaa. Se on yleisimmin kustantajalla, mutta yksittäistapauksissa myös artikkelin tekijällä.

Jos tuota lupaa ei ole, artikkelin jakoon laittanut loukkaa tekijänoikeuksia.

Hyvin yksinkertaista siis. Pohjimmiltaan kysymys on kuin mistä tahansa kulutushyödykkeestä.

Ja sitten ihan loppuun havaintomateriaaliksi Savon Sanomien hinnoittelua, vaikka tässä kohtaa tietysti jäävi olenkin.

Savon Sanomien digipalvelun saa käyttöönsä 24 tunniksi kahdella eurolla. Summa kattaa kaiken tarjonnan vuorokaudeksi.

Saman verran maksaa kaksi perusriviä Lottoa. Todennäköisin vastine on arvonnan jälkeen toteamus, että kuponki on arvoton. Sillä ei välttämättä saa edes kahta uutta riviä.

Kommentoi