Päätoimittajalta: Luottamus on myös digiajan kivijalka

Seppo Rönkkö

Seppo Rönkkö

Vaikeana korona-aikana Suomessa on iloittu, kuinka sujuvasti yhteiskunta on solahtanut toimistoista etätyöskentelyyn. Sen on mahdollistanut digitekniikka, josta olemme pitäneet itseämme edelläkävijöinä.

Viimeistään viikonloppuna suomalaisille valkeni, millaisia vaaroja digiympäristössä saattaa vaania. Rikolliset liikkuvat siellä niin kuin missä muualla tahansa.

Valtakunnallisesti toimivaan Psykoterapiakeskus Vastaamoon tehty tietomurto on kuitenkin häikäilemättömyydessään sellainen, että se iskee voimallisesti kansalaisten syvimpiin arvoihin. Siitä kertoo, kuinka alhaisena suomalaiset ovat laajasti teon tuominneet.

Se on hyvä alku sille, että hakkerien tavoittelema taloudellinen hyöty jää saamatta. Ja toivottavasti he joutuvat aikanaan teostaan myös tekemään tiliä.

Tietomurrosta vääriin käsiin on joutunut aineistoa, jossa Vastaamon asiakkaat ovat kertoneet elämästään hyvinkin arkaluontoisia asioita. Apua pitää pyytää, jos sitä tarvitsee.

Näillä tiedoilla psykoterapiakeskukseen tietomurron tehneet kuitenkin kiristävät. Vaikea edes löytää sanoja, kuinka moitittava teko on. Niin moukkamainen, raukkamainen ja halveksittava se on.

Tietomurron vastaisessa taistelussa olennaista tutkinnan ohella on, että kuka tahansa varastettuihin tietoihin sattuisi törmäämään, ei siihen millään tavalla koske - ei katso, kommentoi, eikä levitä.

Tällä tavoin me kaikki suomalaiset pystymme osaltamme tekemään tyhjiksi rikollisten aikeita.

Kysymys on yli 100 vuotiaan Suomen menestystarinan keskeisestä kivijalasta eli luottamuksesta. Sen varaan pienen, pohjoisen maamme nopea kehitys onnellisimmaksi kansaksi ja eturivin kansakunnaksi on perustunut.

Vastaamon tapaus osoittaa, kuinka luottamusta haastetaan digitalisoituvassa maailmassa.

Luottamuksellisia ja arkaluotoisia tietoja on digitalisoitu, mutta keskeinen kysymys kuuluu, kuinka tietoturvasta on huolehdittu. Onko digitalisoitumisen tahti ollut sellainen, että luottamuksen ylläpitäminen ei ole pysynyt samassa kelkassa?

Tietoturva-aukkojen tukkiminen kuuluu erityisesti yrityksille ja yhteisöille. Ne ovat edistäneet vauhdilla digitalisaatiota.

Yksityisillä ihmisillä on tietysti roolinsa. Olemme saaneet opetuksen. Menneinä aikoina riitti, kun talon ulko-oven pönkkäsi luudan varrella. Internetissä luudan vartena toimii esimerkiksi vahva salasana, eikä sinne pidä mennä jakamaan mitä tahansa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.