Totuuden hetki edessä Valko-Venäjällä

Protestiliike Valko-Venäjän presidentin Aljaksandr Lukashenkan syrjäyttämiseksi eteni maanantaina oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskajan julistamaan yleislakkoon. Suurmielenosoitukset ovat seuranneet toistaan elokuun vilpillisinä pidetyistä presidentinvaaleista lähtien, mutta Lukashenka ei ole taipunut vaan pikemminkin koventanut otteitaan. Itsevaltainen johtaja on samalla pelannut aikaa laskeskellen, että mielenilmausten liikevoima vähitellen hiipuu aktivistien väsymykseen.

Yleislakko voi olla henkisen asemasotavaiheen purkava siirto, joka mittaa toden teolla presidentin ja opposition voimasuhteet. Ensimmäisten tietojen mukaan opiskelijoita ja tehdastyöläisiä oli liittynyt lakkoon. Viranomaiset ovat kuitenkin uhkailleet lakkoilijoita työpaikkojen menetyksillä, joten moni pelkää protestoinnin henkilökohtaisia seurauksia. Valinnan paikka on vaikea niillekin, jotka haluaisivat eroon Lukashenkasta.

Jos yleislakko kerää aluksi riittävästi joukkovoimaa, se voi innoittaa mukaan tavallisia valkovenäläisiä, jolloin liikkeelle lähtevä vyöry voi johtaa lopulta vallanvaihtoon. Jos taas lakko rajautuu määrällisesti ja paikallisesti pieniin ryppäisiin, voi oppositioliikkeeltä loppua puhti.

Minskissä mielenosoitus keräsi sunnuntaina jälleen suuren joukon, 100 000 protestoijaa, mikä voi luvata hyvää lakkoliikkeelle. Poliisivoimien sunnuntaina käyttämät väkivaltaiset otteet ja pidätykset kertovat, että Lukashenkakin tiedostaa panosten suuruuden.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.