Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 28.10.2020 Lain on suojattava identiteettivarkaudelta

Vastaamo-tietomurto järkyttää kaikkien kansalaisten uskoa sosiaali- ja terveydenhuollon kykyyn käsitellä luottamuksellisia tietoja. Suurin tuska on psykoterapiakeskuksen asiakkailla, joiden arkaluonteiset tiedot ovat päätyneet rikollisten käsiin ja jotka joutuvat kaiken lisäksi kärsimään tökeröistä kiristysyrityksistä.

Julkisessa keskustelussa on onneksi tuotu esiin myös lohdullisia näkökulmia. Kenenkään ei missään tapauksessa pidä maksaa senttiäkään kiristäjille, joiden hyöty alhaisesta teosta voidaan estää. KRP:n mukaan anastettuja asiakastietoja voi olla kymmeniätuhansia. Tällainen määrä yhdellä ainoalla palveluntarjoajalla jo todistaa, että terapiaan turvautuminen on aivan arkipäiväistä. Häpeällistä on ainoastaan rikoksella saavutettujen tietojen käyttäminen.

Onkin epätodennäköistä, että vastaanotolla kerrotut henkilökohtaiset asiat tulisivat ketään vastaan. On kaikkien yhteinen velvollisuus, ettei tietoihin kosketa pitkällä tikullakaan. Jos joku niin tekee, kyseessä on aina poliisiasia. Pelkkä anastettujen tietojen lukeminenkin voi olla rikos.

Tietomurrossa hankittuja henkilötietoja voidaan valitettavasti yrittää käyttää myös taloudellisen hyödyn rikolliseen tavoitteluun.

Hämmästyttävää kyllä, joistakin verkkokaupoista voi tilata tuotteita luotolla ja pikavippifirmoista saada lainaa pelkällä henkilötunnuksella ja muilla tiedoilla. Lain mukaan pikavippiin vaaditaan vahva tunnistautuminen, mutta Finanssiala ry:n mukaan kaikki yritykset eivät lakia noudata. On kysyttävä painokkaasti, miten tämä voi olla edes mahdollista.

Muun muassa Asiakastieto ja poliisi ovat kiitettävästi tiedottaneet, miten uhrit voivat estää tietojensa taloudellisen väärinkäytön. Näin kuuluu kriisitilanteessa toimia, mutta pohjimmiltaan järjestys on täysin väärä.

Villit luotonantajat on laitettava viipymättä kuriin.

Ihmisten ei pidä koskaan joutua arvuuttelemaan, mihin viranomaistahoihin on mahdollisesti otettava yhteyttä omien varojen suojelemiseksi varkailta. Omaisuudella on perustuslain takaama suoja, joka on otettava vakavasti myös luotonannossa ja osamaksukaupassa. Villit luotonantajat on laitettava viipymättä kuriin. Kiistatapauksissa on oikein tuomita verkkokauppaa vastaan, jos vahvaa tunnistautumista ei ole käytetty.

Vastaamo-skandaali on viimeinen herätys verkkorikollisuutta koskevan lainsäädännön perusteelliseksi perkaamiseksi. Suomalaiset ovat heränneet painajaismaiseen Suomeen, jonka yksityisyyden ja omaisuuden suojassa on ammottavia aukkoja. Nämä aukot on synnytetty poliittisilla päätöksillä. Nyt tarvitaan parempia päätöksiä.